Kotimaa Maahanmuutto

Sakari Puisto maahanmuuton ongelmista: ”Viisainta olisi välttää koko tilanteen syntymistä”

Tampereen kaupunginvaltuutettu, perussuomalaisten poliittinen suunnittelija ja kansanedustajaehdokas Pirkanmaalla, Sakari Puisto, FT. Kuva Matti Matikainen.
– Mihin toimiin meidän yhteiskuntana on ryhdyttävä, kun maassa on kymmenien tai jopa satojen tuhansien henkilöiden joukko, joilla ei ole aikomustakaan sopeutua osaksi suomalaista yhteiskuntaa? kysyy Sakari Puisto.

Suomi on reilun parinkymmenen vuoden aikana hankkinut aikamoisen annoksen kriisi- ja kehitysmaiden karmeuksia osakseen, kirjoittaa Sakari Puisto, joka toimii perussuomalaisten poliittisena suunnittelijana. Puisto on myös perussuomalaisten kaupunginvaltuutettu Tampereella ja kansanedustajaehdokkaana Pirkanmaalla.

Mainitsemistaan karmeuksista hän nostaa esille muun muassa Oulun lastenraiskausringin, Helsingissä vastikään tapahtuneen lapsimurhan, etnisen järjestäytyneen rikollisuuden, vierastaistelijailmiön, radikaali-islamisaation, terrorin, laittoman maassaoleskelun, alueellisen eriytymisen, kunniaväkivallan sekä silpomiset.

Puiston mukaan juurisyy näihin ongelmiin on sokeaan idealismiin perustunut maahanmuuttopolitiikka, jossa suomalaisille tunnusomainen varovaisuusperiaate on heitetty sivuun ideologisista syistä.

Mitä jo muodostuneelle ongelmatilanteelle tehdään?

Koska nykyistä maahanmuuttopolitiikkaa on jatkunut jo pitkään, vaikka koko humanitäärinen maahanmuutto loppuisi, silti jää kysymys mitä jo muodostuneelle ongelmatilanteelle tehdään.

– Osa tulijoista sopeutuu ja menestyy – ja hyvä niin, mutta monet eivät. Eriytymiskehitys on jo näillä määrillä pitkällä ja etenee nopeasti. Aikahorisonttia ajatellen on syytä muistaa, että toisin kuin usein annetaan ymmärtää, tulijoiden sopeutuminen ei ole mikään muutamien vuosien tai edes vuosikymmenten juttu.

Esimerkiksi Puisto nostaa Englantiin toisen maailmansodan jälkeen Karibialta muuttaneiden sopeutumisen, joka pelkästään työllisyyttä tai koulutustasoa ajatellen on kestänyt näihin päiviin saakka, vaikka karibialaisten sopeutumista ovat edesauttaneet yhdistävät tekijät kuten kieli ja historia.

– Kriisimaiden tulijoiden sopeutuminen Suomeen on paljon vaikeampaa, hän muistuttaa.

Laajamittaisen maahanmuuton ongelmien korjaaminen kestää erittäin pitkään – poliittinen suunnittelija toteaa – sikäli kun ne ovat ylipäänsä edes korjattavissa millään normaalikeinoin.

– Lisäksi tiedetään, että haasteet ovat usein suuremmat toisessa sukupolvessa. Ja jos ja kun määrät kasvavat, vaikeudet kasvavat.

Turvapaikkapolitiikan seuraamuksissa ollaan kiinni pitkään

Puisto muistuttaa, että mikäli turvapaikkapolitiikka ei oleellisesti muutu, sen seuraamuksissa ollaan kiinni pitkään, ja tilanne voi tulevina vuosikymmeninä vielä merkittävästi pahentua. Hänen mukaansa on korkea aika miettiä, mitä tehdä, kun maassa on suuri joukko integroitumiskyvyttömiä ja -haluttomia henkilöitä.

– Mihin toimiin meidän yhteiskuntana on ryhdyttävä, kun maassa on kymmenien tai jopa satojen tuhansien henkilöiden joukko, joilla ei ole aikomustakaan sopeutua osaksi suomalaista yhteiskuntaa?

– Viisainta olisi tietysti välttää koko tilanteen syntymistä, kansanedustajaehdokas Sakari Puisto huomauttaa lopuksi.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa