Eurooppa Rikos

Saksa: 14-vuotiaan Susannan murhaaja oli poliisille tuttu ja hänen turvapaikkahakemuksensa oli hylätty

Kuva JouWatch / Flickr.
22. toukokuuta kadonneen 14-vuotiaan Susannan ruumis löytyi 6. kesäkuuta Wiesbadenista metsästä. Murhaajaksi epäillään 20-vuotiasta irakilaista pakolaista. Nyt asiasta on saatu lisää tietoa.

Juutalaissyntyisen Susannan surma on järkyttänyt saksalaisia  täydellisesti ja lynkkausmieliala valtaa kansaa. Viha on levinnyt myös poliisia ja poliitikkoja kohtaan, koska tutkimukset ovat osoittaneet, että tekijä oli poliisille tuttu useammasta eri rikoksesta, eikä tätä ollut karkotettu tai asetettu valvontaan.

Vaikka poliisi on antanut kansainvälisen etsintäkuulutuksen ja tekijän kuvia on useilla muslimien suosimilla Facebook-foorumeilla, pidetään murhaajan tuomiolle saamista erittäin epätodennäköisenä.

Murhaajan ja hänen perheensä historia

Tutkijoiden mukaan irakilainen Ali Bashar tuli vanhempiensa ja viiden sisaruksensa kanssa Saksaan 16. lokakuuta 2015. – Hän tuli suuren pakolaisaallon mukana Turkin ja Kreikan kautta, kertoo Länsi-Hessenin poliisijohtaja Steffan Müller.

Hänen perheensä asutettiin ensin hesseniläiseen Gießen:in pakolaiskeskukseen, josta heidät siirrettiin myöhemmin Susannan ruumiin löytöpaikan välittömässä läheisyydessä olevaan Wiesbaden-Erbenheim:in pakolaiskeskukseen.

Ali Bashar teki turvapaikkahakemuksen 27. syyskuuta 2016 Saksan maahanmuuttovirastolle (BAMF). Hän kertoi, että kotimaassaan häntä uhkasi kidutus ja kuolema kurdien terroristijärjestöksi luokitellun PKK-järjestön toimesta.

Virkamiehet eivät uskoneet miehen tarinaa, ja turvapaikkahakemus hylättiin 30. joulukuuta 2016, mutta perhe ei poistunut maasta. Ali Bashar palkkasi asianajajan ja teki valituksen hakemuksen hylkäämisestä. – Valituksen takia hän sai oleskeluluvan Wiesbadenin kaupungilta, kertoo poliisijohtaja Müller.

Ali Basharin rikosrekisteri

Ensi kerran Ali joutui tekemisiin poliisin kanssa huhtikuussa 2017. – Wiesbadenissa eräs nainen joutui ahdistelluksi ja kaksi ryhmää joutui tästä syystä tappeluun. Ali oli mukana toisessa ryhmässä, mutta osallistumista tekoon ei poliisi kyennyt todistamaan, kertoo poliisijohtaja Müller.

11. helmikuuta 2018 eräs saksalaismies joutui kolmen miehen pahoinpitelemäksi Wiesbadenissa. Ali oli yksi epäillyistä, jotka poliisi otti kiinni tekopaikan läheisyydestä. – Osallisuutta tekoon emme kyenneet todistamaan, koska kaikki kiinniotetut kieltäytyivät puhumasta, kertoo Stefan Müller.

24. maaliskuuta Ali kävi Wiesbadenin keskustassa kiinni kaupunkipoliisiin ja joutui viettämään yönsä putkassa. Kiinniotettaessa hän löi, räki ja potki ympärilleen.

Kolme päivää myöhemmin 27. maaliskuuta Ali ryösti rikoskumppaninsa kanssa erään miehen. Kaksikko pakotti miehen puukon avulla pusikkoon, jossa he tyhjensivät miehen taskut. Tutkimukset asiassa ovat vielä kesken, mutta poliisin mukaan on ”varmaa, että Ali on ollut teossa osallisena”.

19. huhtikuuta poliisi tarkasti Alin Wiesbadenin keskustassa ja löysi tältä kielletyn teräaseen, mutta hänet päästettiin vapaaksi kuulustelujen jälkeen.

Toukokuussa Wiesbadenin pakolaiskeskuksessa raiskattiin 11-vuotias tyttö. Teko ilmoitettiin poliisille vasta toukokuussa, mutta epäiltyjen joukossa on noussut Alin nimi esiin. – Kertomusten mukaan tytön raiskasi ”eräs Ali”. Tässä pakolaiskeskuksessa asuu neljä Alia, kertoo poliisijohtaja Stefan Müller. Tyttöä ei ole päästy kuulustelemaan tarkempien tietojen saamiseksi.

Tutkimus

22. toukokuuta Susanna nähtiin pakolaiskeskuksessa miehen kanssa, eikä hän palannut kotiinsa tuona iltana sovittuun aikaan. Seuraavana päivänä Susanna ilmoitettiin kadonneeksi ja poliisi aloitti etsinnät.

– Tyttö oli usein kadoksissa, kertoo poliisijohtaja Stefan Müller. Tämä tarkoittaa selkokielellä, että Susanna oli pinnannut koulusta. Susannan äidin mukaan tyttö ei ollut koskaan aikaisemmin karannut kotoa.

Viikkoa myöhemmin eräs 13-vuotias poika antoi vihjeen, että Susanna on raiskattu ja murhattu. Poliisi kiirehti pakolaiskeskukseen huomatakseen, että tekijä ja hänen perheensä olivat poistuneet keskuksesta ilmeisellä kiireellä todennäköisesti jo 31. toukokuuta.

Poliisi sai myös vihjeen ruumiin löytöpaikalla havaitusta oudosta liikkeestä ja henkilöistä. Tämä vihje johti ruumiin löytämiseen.

Tuolloin Ali Bashar oli vielä Saksassa. Kaksi päivää myöhemmin hän ja koko perhe karkasivat maasta.

Pako

Tutkijat selvittivät, että perhe oli varannut 31. toukokuutta yksisuuntaiset päivälennot Düsseldorfista Istanbuliin, jotka oli myöhemmin vaihdettu iltalennoiksi. Noin kello 18:00 Ali Bashar esitti matkustusasiakirjansa, niin sanotun Laissez-passer-asiakirjan, joita myöntävät normaalisti YK:n alaiset järjestöt. Asiakirja oli tehty keksitylle nimelle, jotta etsintäkuulutettu mies pääsisi matkustamaan kotiinsa. Asiakirjan tekijäksi oletetaan Irakin suurlähetystöä. Millä nimellä asiakirjat oli tehty, sitä ei poliisi suostu kertomaan.

Kello 19:06 Ali Basharin Turkish Airline lentoyhtiön lento 1528 nousi ilmaan ja Ali poistui Saksasta. Päivää myöhemmin Alista ja hänen perheestään on havainto Erbilin kaupungista Pohjois-Irakissa. Sittemmin perheen jäljet ovat kadonneet.

Kesäkuun 4. päivä Saksan poliisi julkaisi Alista kansainvälisen etsintäkuulutuksen, ja Irakin viranomaisia informoitiin tapahtumista. Saksan oikeusministeriön mukaan maiden välillä ei kuitenkaan ole voimassaolevaa luovutussopimusta.

Teko

Itse teosta ja sen yksityiskohdista poliisi on vaitelias, mutta kertoo teon alkaneen raiskauksella ja päättyneen kuristamiseen.

Pian ruumiin löytämisen jälkeen poliisi pidätti turkkilaisen 35-vuotiaan turvapaikanhakijan, jota epäiltiin Alin rikoskumppaniksi, mutta mies päästettiin vapaaksi todisteiden puuttumisen takia, kertoo syyttäjä Oliver Kuhn.

Lähteet: Poliisin tiedote / Saksan oikeusministeriö / Wiesbadenin rikospoliisi / Bild / Jewish Breaking News / Göttinger Tageblatt / Stern /

  • 206
    Shares