Eurooppa Politiikka

Saksa aloittaa turvapaikanhakijoiden palautukset Kreikkaan

Kuvituskuva. Kuva Lasse Fuss / Wikimedia Commons / CC BY-SA 3.0
Saksa aloittaa turvapaikanhakijoiden palautukset Kreikkaan viiden vuoden tauon jälkeen.

Kreikan siirtolaisministeri Yiannis Mouzalas kertoi Saksan ARD-kanavalla tiistaina 8. elokuuta, että Kreikan viranomaiset ovat vastaanottaneet Saksalta 392 palautuspyyntöä. Mouzalas kertoi Kreikan hyväksyneen ”pienen määrän” palauttamisen Saksasta ja muista EU-maista, kertoo EU Observer.

EU:n turvapaikkajärjestelmän kulmakiven, Dublin-sopimuksen, mukainen viisi vuotta puutteellisten vastaanotto-olosuhteiden vuoksi tauolla ollut palautusmekanismi otetaan taas käyttöön. Dublin-sopimuksen mukaan EU-maa, mihin turvapaikanhakija saapui ensin, joutuu käsittelemään turvapaikkahakemuksen. Jos turvapaikanhakija on matkustanut johonkin toiseen EU-maahan, hänet tulee palauttaa EU-maahan, mihin hän saapui ensin. EU-maat lopettivat palautukset Kreikkaan vuonna 2011 Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen kahden päätöksen vuoksi.

EU-komissiosta kerrottiin viime vuonna, että Dublin-järjestelmän mukaiset palautukset Kreikkaan voisivat alkaa tämän vuoden maaliskuussa, jos EU-maat toteuttavat osansa EU:n turvapaikanhakijoiden uudelleensijoituksista. Uudelleensijoituksia on tähän mennessä tehty vain 25 438 sovitusta 160 000:sta. Paineet EU-jäsenmaiden taholta ovat kuitenkin kovat, erityisesti syksyllä vaaliuurnille siirtyvien maiden taholta: Saksa äänestää uuden parlamentin syyskuussa, ja avoimien rajojen politiikkaa ajanut liittokansleri Angela Merkel on ehdolla neljännelle kaudelle.

”Painetta palautusten aloittamiseen tuli useiden EU-maiden suunnalta. Ymmärrän hyvin, että hallitukset haluavat antaa äänestäjilleen jotain näyttöjä,” Kreikan siirtolaisministeri Mouzalas sanoi.

  • 1.2K
    Shares

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset