Eurooppa Kulttuuri

Saksa: Apteekkien nimet aiheuttavat mielipahaa

Mohren-apteekki, Torgau. Kuva Andreas Praefcke / Wikimedia Commons / CC BY 4.0
Saksan Frankfurt am Mainissa olevan apteekin nimi on saanut Frankfurter Rundschau (FR) lehden ja paikallisen maahanmuuttajajärjestön (Kommunale Ausländer- und Ausländerinnenvertretung (KAV)) sotajalalle. Kyseessä on Frankfurtissa sijaitseva Zeil-Apotheke zum Mohren ja kohu on levinnyt koskemaan myös Eschersheimissa sijaitsevaa Mohren-apteekkia.

Mohrenkuss (nXXkXrinsuukko) on jo muuttanut Saksassakin nimensä Suklaapusuksi (Schokokuss), ja nyt kohteeksi on valittu kaksi apteekkia, joiden nimessä ”Mohren” esiintyy.

Zeil-Apotheke zum Mohren omistaja Alexander Schwartz kertoo kohusta:

Minua ei ole kukaan lähestynyt virallisesti. Minun apteekkini sijaitsee museolain suojaamassa talossa. Talo rakennettiin vuonna 1900 ja siitä lähtien on julkisivussa lukenut ”Zum Mohren”. En usko, että suojellun talon julkisivua saa muuttaa vaikka kuka sitä haluaisi.

Jos olisin tiennyt, että taloa rasittaa tälläinen rasismi, en olisi koskaan muuttanut liikettäni taloon, jatkaa Schwartz.

– Kenties näinä aikoina voisi suurella voimalla vastalauseella saada luvan julkisivun muuttamiseen. Minä henkilökohtaisesti en näe mitään tarvetta toimenpiteisiin, summaa Schwartz.

Toisen kohua herättäneen apteekin omistaja Karin Schweizer ei ymmärrä kohua. Apteekki on perustettu 60-luvulla, ja nimi on vakiintunut sekä tunnettu. Schweizer tuli apteekkiyrittäjäksi tiloihin 20 vuotta sitten, eikä näe mitään syytä muuttaa nimeä. Hän on jo poistanut kaikkialta perinteiset logot, jossa mustaihoisella henkilöllä on turbaani ja korvakoru.

Tämä saa riittää, tiivistää Schweizer.

KAV-järjestö kertoo tiedotteessaan, että ”rasismia vastaan on taisteltava kaikkialla määrätietoisesti”. Tiedote kertoo myös, että ”ihmiset uskovat, että rasismi katoaa aikaa myöten itsestään. Tämä ei ole totta. Useat viime aikojen tapahtumat ovat todistaneet, että piilorasismi elää yhteiskunnassa erittäin vahvasti. Saksassa käytetään useissa paikoissa yleisesti termejä, jotka ovat rasistisia. Tästä esimerkeiksi käyvät nämä kaksi apteekkia. Olemme tehneet kaupungin hallitukselle aloitteen näistä nimistä”.

Saksassa 88 Mohren-apteekkia

Koko Saksassa on 88 ”Mohren”-apteekkia, joista yhden omistaja, Peggy Adler saksilaisesta Radenbergista kertoo, että ”meillä kukaan ei ole vielä pahastunut nimestä”.

Itävallassa Wienin keskustassa ”Mohren”-apteekkia pitävä Teresa Marosi kertoo apteekkinsa historiasta.

Tämä apteekki on perustettu 1350. Tuolloin nimi nähtiin positiivisessa merkityksessään. Tuon ajan ”Mohr:in” esikuvana oli eräs etiopialainen parantaja, joka oli jopa keisarin hovin erittäin korkealle arvostama henkilö. Tuolloin apteekin nimi oli ”Mustan etiopialaisen luokse” (Zum schwarzen Äthiopier), joka muutettiin myöhemmin ”Mustan mohren apteekiksi” (Apotheke zum schwarzen Mohren). Vuodesta 1901 tämä apteekki siirtyi juutalaistaustaisen isoisoisäni Maximillian Korwillin omistukseen.

Kaikille asiakkailleni en voi kertoa apteekin historiaa kokonaisuudessaan, mutta ymmärrän kohun, koska se sopii aikaan. Kerran on eräs asiakas tuli sisään ja kertoi, ettei osta tästä kolonialistisesta puodista mitään ja käveli ulos, kertoo Marosi.

Bremeniläisen ”Mohren”-apteekin (perustettu 1910) omistaja Henry Strousberg on myös joutunut kohtaamaan liikkeensä nimen aiheuttamia ongelmia. Vuonna 2008 tuntematon tekijä maalasi nimen ”O:n” päälle kaksi pystyviivaa, jolloin Mohren muuttui Möhreniksi (porkkana) ja maalasi ikkunoihin porkkanoita. Tämän seurauksena Strousberg otti nimestä alkukirjaimen ”H” pois, ja apteekin nimi muuttui Ohren (korva) -apteekiksi, josta tuskin kukaan saa irti rasismia.

Lähde: Apotheke-lehti

Shares
Tagit

Uusimmat uutiset

Liity kannattajajäseneksi