Eurooppa Politiikka

Saksa: CDU-puolue ei halua sittenkään kieltää islamistisia käsimerkkejä tai järjestöjä

Kuva Canlanma / Wikimedia Commons / CC BY-SA 3.0

Angela Merkelin ajama politiikka CDU:ssa ei vaihdu vaihtamalla hänen paikalleen puolueen puheenjohtajaksi Annegret Kramp-Karrenbauer. AKK-lyhenteellä tunnettu nainen on politiikaltaan samoilla linjalla kuin opetusäitinsä ja suojelijansa Angela Merkel.

Tämä henkilövaihdos on kuitenkin jättänyt varjoonsa useita pienempiä linjanvetoja, joita puoluekokouksissa on tehty. Yksi esiin nostettavista päätöksistä lienee CDU:n linjaus Saksassa rikollisjärjestöksi luokitellun Harmaat Sudet-järjestön käsimerkkien kieltämisestä. Useat puolueen osastot halusivat aloitteellaan kieltää nämä natsien Heil Hitler-tervehdykseen verrattavissa olevat tervehdykset.

Harmaat sudet?

Saksan poliittisen kasvatuksen keskuksen (BPB) riskiarvion mukaan pääosin turkkilaisista jäsenistä koostuva Harmaat sudet (Graue Wölfe) on maan suurin oikeistoradikaalinen järjestö. Järjestön juuret ovat viisikymmentä vuotta vanhat, ja järjestön agenda luokitellaan ultrakansallismieliseksi.

Järjestön jäsenet kutsuvat itseään Ülkücü:ksi, joka tarkoittaa idealismia. Harmaa susi on jopa järjestön tervehdyksessä, joka imitoi suden päätä. Järjestön pyrkimyksenä on päästä eroon poliittisista vastustajistaan ja sen muita tavoitteita ovat suur-turkkilaisen valtakunnan rakentaminen (Turan) ja etnisen nationalismin nousu.

Sudet saavat rahoituksensa suoraan Turkista ja useilta Saksan verorahoilla rahoitettavilta järjestöiltä. Yksi suurimmista tukijoista on Saksan turkkilaisten järjestöjen kattojärjestö Türk Federasyon. Järjestö ajaa tiukkaa islamistista ja etnistä puhtautta sekä turkkilaisten ylemmyyttä kansojen joukossa.

Järjestöllä kerrotaan olevan noin 18 000 jäsentä, mutta useiden järjestökytkösten perusteella on oikeutettua olettaa kannattajien määrän olevan huomattavasti korkeampi. Vertailun vuoksi Saksan uusnatsipuolueella on 4 500 jäsentä.

Taisto Susi-tervehdystä vastaan

Susista on keskustelu Saksan politiikassa jo pitkään. Kieltoja en esitetty niin käsimerkille kuin koko järjestöllekin. Tänä vuonna keskustelu ja poliittinen ilmapiiri näytti kääntyneen Susia vastaan. Lokakuun yhdeksäs päivä AfD-puolueen poliitikko Beatrix Storch ehti riemuitsemaan, että parlamentissa on 57 prosentin enemmistö kiellon puolesta.

– CDU/CSU kiellon puolesta, vasemmisto puolesta, AfD puolesta mikä tekee 57 prosenttia kiellon puolesta. Nyt ei pitäisi enää minkään seisoa kiellon edessä, hän riemuitsi.

CDU käänsi veneen

AfD-poliitikon ilo oli kuitenkin ennenaikaista, koska CDU-puoluekokous äänesti puolueen tuen järjestön käsimerkkien kieltämiseltä pois. Näin Saksan parlamentista katosi enemmistö Heil Hilter – tervehdykseen verrattavan käsimerkin kieltämiseltä.

Lähteet: BPB, Junge Freiheit

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Tagit