Eurooppa Politiikka

Saksa: CDU-puolueen johtoon Merkelin tilalle pyrkivä Herdegen on ”rajat kiinni–mies”

Matthias Herdegen. Kuva Bankenverband - Bundesverband deutscher Banken / Flickr / CC BY-ND 2.0
Saksan CDU-puolueen johtoon on ilmoittautunut ehdokkaaksi Bonnista kotoisin oleva professori, joka on halunnut haastaa Merkelin jo pitkään. Matthias Herdegen kritisoi erityisesti ”pakolaispolitiikkaa, jossa ei eroteta pakolaisia ja siirtolaisia, vaan harjoitetaan avoimien rajojen politiikkaa”. Myös GCM-siirtolaissopimukseen ehdokkaalla on kielteinen kanta.

Bonnilainen ihmisoikeuksien tutkija Matthias Herdegen on kotimaassaan tunnettu mies. Herdegen oli päättänyt käydä Angela Merkelin vastaehdokkaaksi jo ennen kuin kansleri ilmoitti luopuvansa puoluejohdosta.

– Käytyäni pitkiä keskusteluja puoluetoverieni kanssa olen päättänyt, että asetun ehdolle CDU:n puheenjohtajaksi, kertoo 61-vuotias Welt–lehdelle.

– Tavoitteeni on asettaa merkki sille, että CDU–puolueen perusarvot ova vieläkin elossa ja me emme ole tyytyväisiä vallitsevaan tilanteeseen. Ne, jotka suunnistavat vain näkökyvyllään katsomatta ajoittain kompassiin, voivat joutua tuuliajolle, kertoi Herdegen lehdelle.

Kannatusta myös puolueessa

Herdegen kertoo tyytymättömyyden olevan erittäin laajalle levinnyttä puolueen sisällä: ”huolestuttavaa on puolueen äänestäjien keskuuteen levinnyt juurettomuuden tunne, jonka voittamiseksi on tehtävä sisäinen läpimurto” puolueen johtoon.

Saksan hallitukselle parlamenttikomissiossa perustuslaillisia kysymyksiä selvitellyt professori kritisoi Merkelin ”minimalistista tyyliä”,  ”ongelmien sietämistä niiden hoitamisen sijaan”. Erityisesti ”pakolaispolitiikassa, jossa ei erotella pakolaisia siirtolaisista vaan seurataan avoimien rajojen politiikkaa” professori näkee arvostelulle sijaa.

Vuodesta 1985 CDU:n jäsenenä ollut Herdegen näkee lisäksi CDU:n nykyisen talous- ja sosiaalipolitiikan ”liian sosiaalidemokraattisena”. Herdegen ei ole tähän mennessä ollut missään luottamustoimessa puolueessa. Herdegen ei näe yhteistyötä AfD-puolueen kanssa mahdollisena vaan näkee uuden CDU-johdon tehtäväksi AfD-kannatuksen siirtämisen omalle puolueelleen suunnanmuutoksen kautta.

GCM-sopimus

GCM–sopimus kertoo toisaalta, ettei se velvoita ketään mihinkään. Sopimuksessa korostetaan itsenäisten valtioiden itsemääräämisoikeutta pakolaispolitiikassa, mutta toisaalta sopimuksessa mainitaan 87 kertaa sana ”velvoittaa”, kun on puhe pakolaisista ja siirtolaisista, joita uskotaan maailmassa olevan tällä hetkellä 250 miljoonaa.

Herdegen varoittaakin tämän vuoksi ”harmaalla alueella esiintyvistä sitoutumattomuuksista, joista kuitenkin syntyy sitoumuksellinen käsitys”.

Lähteet: Welt, General Anzeiger Bonn, Deutsche Welle

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit