Eurooppa Maahanmuutto

Saksan entinen tiedustelujohtaja turvapaikanhakijoista: “Pääosin emme tiedä keitä he ovat”

Siirtolaisia Wegsheidin raja-asemalla Saksassa 2015. Kuva Wikimedia Commons.
Saksan entinen tiedustelupalvelun johtaja sanoo, että viranomaiset eivät pääosin tiedä, keitä maahan tulevat turvapaikanhakijat ovat.

Liittovaltion tiedustelupalvelun (BND) entinen johtaja August Hanning varoitti syksyllä 2015 terrori-iskuista ja yhteiskunnallisista mullistuksista, jos maahantulijoiden tulvaa ei kontrolloida paremmin. Samalla hän esitti kymmenkohtaisen ohjelman tilanteen saamiseksi kontrolliin.

Mikään ei ole pahempaa kuin se, että pessimisti on oikeassa, Hanning sanoi Bild am Sonntag -lehden haastattelussa.

Rajat ovat edelleen avoinna jokaiselle, joka ilmoittaa hakevansa turvapaikkaa, kritisoi 71-vuotias Hanning.

Tällä hetkellä maahamme saapuu joka kuukausi noin 15 000 turvapaikanhakijaa, joista emme pääosin tiedä keitä he ovat ja onko heillä rikollis- tai terroristitaustaa, hän sanoo.

Hanningin mukaan sisäisen turvallisuuden ja ulkorajojen tehokkaiden tarkastusten välillä vallitsee erottamaton yhteys.

Noin suuren joukon päästäminen maahan ilman henkilöllisyyden tarkastamista on turvallisuusnäkökulmasta katsoen törkeän edesvastuutonta, hän painottaa.

Terrori-iskujen ja iskuyritysten suuri määrä osoittaa, kuinka jännittynyt Saksan tilanne on.

Turvallisuusarkkitehtuuriamme on pikaisesti parannettava, vaatii Hanning ja jatkaa: Muussa tapauksessa uhkana on, että Saksa muuttuu meille hyvin epämukavaksi paikaksi.

Saksa – pakolaisten luvattu maa

Hanning katsoo kotimaihinsa palaaville turvapaikanhakijoille maksettavien palkkiorahojen olevan täysin väärä kannustin.

On muistettava, että kyse on pääosin maasta poistumaan velvoitetuista henkilöistä, eli turvapaikanhakijoista, joiden kohdalla on lainvoimaisesta todettu, että heillä ei ole oikeutta turvapaikkaan Saksassa, Hanning muistuttaa.

Hanning pelkää, että Saksa yrittää ratkaista ongelmaa lyhyellä tähtäimellä maksamalla palkkiorahoja, mutta pitkällä tähtäimellä maasta tulee houkuttelevampi kohde kaikille maahanmuuttajille, myös silloin, kun heillä ei ole mitään perusteita turvapaikan hakemiselle.

Turvapaikanhakijat voivat hakea helmikuun loppuun asti lisätukea kotimaahansa palaamista varten. Tukea voi saada mm. vuokraa ja huonekaluja varten. Yksittäisille henkilöille tukea voidaan antaa 1 000 euroon asti ja perheille 3 000 euroon asti.

Saksa on turvapaikanhakijoiden ja maahanmuuttajien luvattu maa Euroopassa, Hanning toteaa.

Hänen mukaansa Saksan yhteiskunnallisen kantokyvyn rajat ovat tulossa vastaan.

Kysyn vain, kuinka kauan pystymme kestämään tätä ilman suuria yhteiskunnallisia mullistuksia. Yhteiskunnastamme on tullut kirjavampi, mutta myös etnisesti pirstoutuneempi – ja samalla myös alttiimpi konflikteille, entinen tiedustelupalvelun johtaja sanoo.

August Hanning johti BND:tä vuosina 1998-2005 ja toimi sisäasioiden valtiosihteerinä  vuoteen 2009 asti.

Die Welt

Shares

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset