Eurooppa Politiikka

Saksa kääntyy maahanmuutto- ja eurokriittiseen suuntaan juuri ennen liittopäivävaaleja

Kuvituskuva. AfD juhlii vuoden 2014 europarlamenttivaalien tulosta. Kuva Wikimedia Commons.
Saksalaiset äänestäjät näyttävät siirtyvän suurin joukoin kannattamaan maahanmuutto- ja eurokriittisiä pienempiä puolueita juuri ennen ensi sunnuntain liittopäivävaaleja.

Tutkimusyhtiö INSA:n tekemän kyselyn perusteella Angela Merkelin CDU (Christlich Demokratische Union Deutschlands, Saksan kristillisdemokraattinen unioni) ja CSU (Christlich-Soziale Union in Bayern, Baijerin kristillissosiaalinen unioni) saisivat yhteensä  34 (-2 edelliseen kyselyyn verrattuna) prosentin kannatuksen.

SPD (Sozialdemokratische Partei Deutschlands, Saksan sosiaalidemokraattinen puolue) joutuisi tyytymään 21,5 (-1) prosentin kannatukseen.

CDU-CSU -koalitio kärsisi siis 7,5 prosenttiyksikön romahduksen vuoden 2013 vaalien tulokseen verrattuna. SPD puolestaan putoaisi 4,5 prosenttiyksikköä, ja saisi historiansa huonoimman tuloksen.

Kuva INSA.

Äänestäjät näyttävät siirtyvän suurin joukoin kannattamaan maahanmuutto- ja eurokriittisiä pienempiä puolueita, sillä uusliberaali FDP (Freie Demokratische Partei, Vapaa demokraattinen puolue) on samassa 9 prosenttia, ja euro- ja maahanmuuttokriittinen Vaihtoehto Saksalle (Alternative für Deutschland, AfD) 13 prosenttia äänistä.

FDP on saavuttanut kannatusta kritisoimalla hallituksen Kreikka-politiikkaa ja vaatinut Kreikkaa irtautumaan määräajaksi yhteisvaluutasta. Puolue on ottanut myös tiukan linjan turvapaikka- ja maahanmuuttoasioihin.

AfD perustettiin vuonna 2013 eurokriittisenä puolueena. Sen mukaan euro on epäonnistunut, köyhdyttää kilpailukyvyttömiä maita ja tulevia sukupolvia. AfD on kuitenkin saavuttanut erityisesti kannatusta vastustamalla hallituksen kiistanalaista turvapaikka- ja maahanmuuttopolitiikkaa.

Puoluekentän vasemman laidan puolueista Linke (vasemmistopuolue) on saamassa 11 prosentin ja Die Grünen (vihreät) 8 prosentin (+1) kannatuksen, joka on molemmilla samaa luokkaa kuin vuoden 2013 vaaleissa.

  • 519
    Shares