Eurooppa Kulttuuri

Saksa: Kansalaiset äänestivät moskeijaprojektin kumoon

Kölnin DITIB-moskeija. Kuva Raimond Spekking / Flickr / CC BY-SA 4.0
Saksan Kaufbeurenissa järjestetty kansanäänestys DITIB-moskeijan rakentamisesta näytti kansalaisten tahdon kaataa projekti.

Kaikissa 26 äänestyspiirissä 15 128 kaikkiaan 33 505 äänioikeutetusta antoi äänensä. Projektia vastaan oli 59,63 prosenttia äänestäneistä. Tällä äänestystuloksella on lopullisesti selvää, ettei Kaufbeurenissa rakenneta DITIB-moskeijaa kaupungin sille varaamalle tontille.

Äänestyksellä on historiallinen merkitys Saksassa. Focus-lehti kertoo CSU-pormestarin Stefan Bossen olevan yllättynyt tuloksesta. Projektia vastaan olleen kansalaisliikkeen johtaja Werner Göpel sitä vastoin on iloinen ja kertoo Ausburger Allgemeinen-lehdelle: – Tämä on demokratiaa!

Historiallisesta päätöksestä kertoivat myös Merkur, Süddeutsche, BR, Welt ja Allgäuer Kreisbote.

Projektin vastaiset argumentit

Argumentit projektia vastaan löytyivät läheltä. Uuden moskeijan imaaniksi olisi tullut herra Mustafa Carik, joka on kiihkoon asti Turkkia diktaattorin ottein hallitsevan Erdoganin kannattaja. Imaani on toiminut 47-vuotisen elämänsä aikana kahdessa moskeijassa: Bolu ja Sahria. Nämä kaupungit sijaitsevat Istanbulin ja Ankaran välissä. Vuonna 2014 mies lähetettiin DITIB-moskeijaan Kölniin kuudeksi kuukaudeksi ja sieltä lopulta Kaufbeureniin.

Moskeijan nimi ”Ulu Camii” viittaa vuonna 1395 nykyisen Bulgarian Nikopolin alueella käytyyn ottomaaneille voitokkaaseen taisteluun. Vallattuaan kaupungin ottomaanit teloittivat 3 000 kristittyä vankia valloittajien kostonhimon tyydyttämiseksi. Voiton kunniaksi Sultan Bayezid I lupasi rakennuttaa kaksikymmentä moskeijaa Allahin kunniaksi, mutta tyytyi lopulta yhteen, Bursan kaupungissa sijainneeseen moskeijaan ja nimesi sen Ulu Camiiksi.

Ulu Camii-nimeä kantaa Kaufbeurenin lisäksi 20 muuta moskeijaa Saksassa. Fatih (valloittaja) nimeä, joka viittaa Konstantinopolin (nykyinen Istanbul) valloitukseen Sultan Mehmet toisen aikana (1453), kantaa 52 moskeijaa.

DITIB:n yhteys Turkkiin ja Erdoğaniin

Näiden kahden uskonnollisen järjestön suhteista Turkkiin ja Erdoganiin antoi islamtieteilijä professori Susanne Schröter tyhjentävän haastattelun Frankfurter Neuen Presse-lehdelle.

Haastattelussa Schröter kertoi, että järjestöjen moskeijoissa kiihotetaan kuulijoita järjestelmällisesti niin turkkilaisia kuin syyrialaisiakin sotatoimiin kurdeja vastaan. Tämä on johtanut jopa järjestön jäsenten tekemiin terrori-iskuihin kurdien ylläpitämiä moskeijoita vastaan Saksassa.

DITIB-järjestön imaanien uskotaan myös luovuttaneen Turkin salaiselle palvelulle Fethullah Gülenin kannattajien nimiä. Erdoğan on syyttänyt Güleniä ja hänen kannattajiaan Turkin vallankaappausyrityksestä.

Lähteet: Focus, Frankfurter Neuen Presse

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Tagit

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa

Liity kannattajajäseneksi