Eurooppa Maahanmuutto

Saksa: Kasseliin ensimmäinen islamilainen päiväkoti

Kuva Pixabay.
Saksan Kasselissa muslimien yhdistys on ilmoittanut halunsa avata kaupunkiin ensimmäisen islamilaisen päiväkodin.

Yhdistysväki etsii tiloja ja hakee kunnalta lupia avata päiväkoti, jonka suunnitellaan avautuvan vuonna 2019. HNA-lehti keskusteli aiheesta yhdistyksen puheenjohtaja Fatih Erdenin kanssa.

Te haluatte perustaa islamilaisen päiväkodin. Mitä nykyisistä päiväkodeista puuttuu ?

– Kasselin päiväkodit ovat hyviä ja vaihtoehtoja on paljon. Näissä päiväkodeissa työskentelevät ihmiset ovat ammattitaitoisia ja tekevät hyvää työtä. Kuitenkaan näissä ei täytetä kaikkia muslimiperheiden tarpeita. Tämän takia olemme aloittaneet hankkeen yhdistyksemme nimissä, ja tarkoitus on hankkia omat tilat, joissa kaikki tarpeet tulevat huomioiduksi. Samalla laajennetaan Kasselin alueen päiväkotitarjontaa.

Mitkä tarpeet ovat jääneet tyydyttämättä?

– Ongelmaksi on yleensä muodostunut Halal-elintarvikkeiden saatavuus ja valmistustavat, joita islamin usko vaatii. Tämä alkaa makeisista, joissa on usein siasta peräisin olevaa gelatiinia. Muut puutteet ilmenevät islamin juhlapäivien suhteen. Me haluamme lastemme kasvatukseen nämä juhlapäivät. Tähän lisäksi voisi mainita pienet kiitosrukoukset, jotka ovat meillä tapana ruokailun jälkeen.

Kysymyksessä on siis uskonnollinen sisältö?

– Kyllä muun ohella. Uskonnollinen osuus on noin viisi prosenttia. Tämä osuus ei tule olemaan sen suurempi kuin evankelisissa tai katolisissa päiväkodeissa. Muuten päiväkoti tulee olemaan aivan normaali päiväkoti, kuten kaikki muutkin. Pedagoginen sisältö on pääosassa. Me olemme myös sitoutuneet Hessenin osavaltion koulutus- ja kasvatusohjelmaan.

Yhdistyksen ydin on 13 vanhempaa Kasselista, jotka tulevat erilaisista yhteiskuntaluokista. Erdenin mukaan islam ei ole integroitumisen ongelma.

– Minä olen täällä kasvanut, käyn töissä, minulla on paljon ”alkusaksalaisia” ystäviä ja silti voin harjoittaa uskontoani.

Erdenin mukaan päiväkoti on avoin kaikille uskontokunnille. Siellä puhutaan saksaa, ja opettajat saavat itse päättää käyttävätkö huivia vai ei.

Lähde: HNA (Hessische/Niedersächsische Allgemeine)

Uusimmat uutiset

Liity kannattajajäseneksi