Eurooppa Maahanmuutto

Saksa: Kyselyn mukaan 78 prosenttia haluaa pakolaisille ikätestin

Kuva JouWatch / Flickr.
Saksalaisen Welt-lehden kyselyn mukaan 78 prosenttia haluaa tehdä pakolaisille ikätestin. Ikätestin kiivaimmat vastustajat löytyvät Saksan demareista ja vihreistä.

Kaksi murhatapausta on nostanut ikätestit poliittiseen keskusteluun Saksassa. Hussein K. on ollut marraskuusta 2017 pidätettynä opiskelijan murhasta. Hussein rekisteröityi Saksassa 17-vuotiaaksi pakolaiseksi, vaikka oikeudenkäyntiä varten konsultoitujen asiantuntijoiden mukaan mies on vähintään 22-vuotias.

Rheinland-Pfalzissä sijaitsevassa Kandel:in kaupungissa 15 vuotiaan tytön murhannut afgaani on antamiensa tietojen mukaan 15-vuotias. Iän oikeellisuutta epäillään.

Testi ei ole kielletty

Pakolaisten ikätutkimus röntgentestillä on sallittu Saksassa vuoden 2015 lokakuusta. Testiä ei käytetä kaikissa osavaltioissa kustannussyistä. Welt-Trend:in teettämässä ja Civeyn toteuttamassa kyselyssä 78% vastaajista kannatti ikätestin tekemisestä. Vastaajista 61% on sitä mieltä, että ikätesti pitäisi tehdä ”ehdottomasti”.

Ikätestiä vastaan oli vain 13 prosenttia kyselyyn vastanneista ja 7 prosenttia ”ehdottomasti” vastaan. Viisi prosenttia ei osannut sanoa mielipidettään tai pidättäytyi kertomasta sitä.

Suurimmat vastustajat: vihreät

Oikeistokonservatiivisen AfD-puolueen kannattajat olivat ylivoimaisesti eniten ikätestauksen kannalla: jopa 97 prosenttia heistä haluaisi tehdä ikätestin pakolaisille.

Liberaalipuolue FDP:n kannattajista 93% ja CDU/CSU:n kannattajista 85% haluaisi testata pakolaiset. Saksan demareista ja vasemmistopuolueesta 56% on myötämielisiä testeille.

Vihreistä vain puolet haluaa testauttaa pakolaisten iän. Vihreistä 41 prosenttia on ehdottomasti testejä vastaan.

Kyselyyn osallistui 5 098 henkilöä 2. ja 6. tammikuuta 2018 välisenä aikana.

  • 294
    Shares