Eurooppa Talous

Saksa ”lapioi” yli puolet kaikista EU:n koronatuista

Kuva Shutterstock.

Euroopan unionissa kannattaa olla saksalainen.

Bloomberg kertoo EU:n ilmoittaneen, että kaikista EU-regulaattorien hyväksymistä 1,95 biljoonan euron (1950 miljardia euroa) COVID-19 -valtiontuista yli puolet (51%) menee Saksaan. EU:n suurin talous rahoittaa kansallisia yhtiöitään huomattavasti enemmän kuin köyhemmät valtiot.

EU-tiedottaja Arianna Podestan mukaan luku on ”paras arvio”, koska monet maat eivät ole julkistaneet tukibudjettejaan ja niihin voi tulla vielä korotuksia. Tuki kattaa suorat avustukset ja lainojen takaukset sekä tuetut lainat.

– Valtavat erot jäsenvaltioiden myöntämissä tuissa näyttävät liittyvän maiden käytettävissä olevaan fiskaaliseen liikkumavaraan ja vastaavasti niiden talouksien kokoon, Podesta kertoi.

EU:n kilpailupolitiikasta vastaava komissaari Margrethe Vestager on useita kertoja varoittanut siitä, että kokoerot EU-maiden koronavirustukipakettien välillä voivat vääristää markkinoita.

EU-komissio tulee toukokuun lopussa esittämään osana toipumissuunnitelmaansa instrumenttia yritysten uudelleenpääomittamiseksi. Sen tavoitteena on tasoittaa maiden välistä tilannetta. Varakkaat maat kuten Saksa voivat lapioida yrityksiinsä valtavasti valtionapua, mutta velkakurimuksessa olevat maat kuten Italia eivät kykene antamaan yrityksilleen tukea vastaavasti.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit