Eurooppa

Saksa: Maas uhkaa valeuutisten levittäjiä vankilalla

Kuva Pixabay

Oikeusministeri Heiko Maas (Sosiaalidemokraatit, SPD) on vaatinut tiukempia toimenpiteitä ns. valeuutisten levittäjiä vastaan.


Tarkoituksellisten väärien viestien (Falschmeldung) takia syntyy manipulaatio- ja disinformaatiouhka, kirjoitti Maas Twitterissä. “Sananvapaus ei koske herjaamista ja panettelua. Oikeuslaitoksen on johdonmukaisesti seurattava tätä netissä”, totesi Maas Bild am Sonntagille.

Julkisuuden henkilön herjaaminen ja panettelu voisi johtaa maksimissaan 5 vuoden vankeusrangaistukseen. “Tämän tulisi olla selvää kaikille, jotka yrittävät valheiden avulla manipuloida poliittista keskustelua. Meidän tulee hyödyntää johdonmukaisesti oikeudellisia puitteita.”

Maas asetti taas kerran velvoitteita Facebookille. Verkosto ansaitsee valeuutisilla paljon rahaa. “Netissä miljardivoittoja tekevällä taholla on myös yhteiskunnallista vastuuta. Rangaistavat panettelut on poistettava heti ilmoituksen tultua. Kirjoitusten ilmoittaminen väärennetyiksi on tehtävä helpommaksi käyttäjille”, vaati oikeusministeri.

Künast: Facebookia käytetään “hajottamisen välineenä”

Maas sai tukea CDU:lta. Bundestagin unioniryhmän johtaja Michael Grosse-Brömer valitti ZDF:n lähetyksessä, että internetissä liikkuu paljon käyttäjiä, “jotka haluavat manipuloida, aiheuttaa hajaannusta ja levittää vääriä mielipiteitä (falsche Meinung)”.

Poliitikkojen täytyy ryhtyä toimiin tämän suhteen, etenkin ennen vaaleja. “Kun ei voida enää luottaa äänestyspäätöksen perustana olevaan informaatioon, koska sitä manipuloidaan, niin silloin vaarantuu lopulta myös demokratia.” Tätä varten on kehitettävä uusia strategioita.

Renate Künast (Vihreät) varoitti, että Facebookia tullaan “käyttämään hajottamisen välineenä”. Ei käy laatuun, että jotkut ansaitsevat paljon rahaa Facebookilla ja Twitterillä, kun samaan aikaan yhä suurempi ihmisjoukko joutuu puolustautumaan näiden palvelujen loukkaavia sisältöjä vastaan usein suurin kustannuksin. “Tätä netissä tapahtuvaa äärioikeiston hajoittamisstrategiaa ei voida suvaita”, painotti Künast. “Minä sanon, että Facebookille on tultava selväksi, että sillä on nykyisten lakien mukaan velvollisuuksia ja sen tulee myös kunnioittaa meidän demokratiaamme.”

Junge Freiheit

Jakoa

Liity kannattajajäseneksi

Grilli kesäkuntoon - tulikulma.fi

Uusimmat uutiset