Eurooppa Politiikka

Saksa: Saksin osavaltiopoliisille vaaditaan kotiarestin määräämisoikeutta

Kuva Jérémy-Günther-Heinz Jähnick / Flickr / CC BY-SA 3.0
Baijerin jälkeen myös Saksin osavaltio haluaa poliisille lisävaltuuksia ja lisää varustusta. Tähän ohjelmaan kuuluu uusia aseita, lisää valvontaa ja jalkapannan määräämisoikeus jo epäilystä.

Saksin poliisi saisi ehdotuksen mukaan ”moderneja aseita” ja ”ajanmukaisia sääntöjä ja oikeudellisia instrumentteja vaaran vastaiseen taisteluun”. Saksin sisäministeri Roland Wöller esitteli ehdotuksen hallitukselle 18. huhtikuuta.

Julkaistun ehdotuksen mukaan poliisin toimintavaltuuksia ja edellytyksiä lisätään merkittävästi muutenkin. Poliisille halutaan puhelimen kuunteluoikeus sekä oikeus julkisessa tilassa videokuvaamiseen, vaikka kyseessä olisi vain epäily rikoksesta.

Poliisille myönnettäisiin myös oikeus julistaa enintään kolmen kuukauden mittaisia kotiaresteja jalkapannalla valvottuna. Tämä on suunnattu erityisesti terrorismin torjuntaan, mutta ehdotusteksti ei rajaa kohdetta kovinkaan tarkkaan.

– Toimeen oikeuttaa kyseiseen henkilöön kohdistuva epäilys, että tämä on tekemässä merkittävän suuren rikoksen yhteiskunnan rakenteita, turvallisuutta, ihmisten henkeä, terveyttä tai vapautta kohtaan.

Poliisin tunnistamista helpottavia nimikylttejä tai numeroita ei ehdotuksessa tuoda esiin, vaikka ihmisoikeusaktivistit niitä vaativat jos poliisille annetaan lisäoikeuksia.

Saksin osavaltio ei ole menossa niin pitkälle kuin Baijeri, jossa useissa tapauksissa pelkkä ”uhkaava vaara” riittää kansalaisten pidättämiseen.

Saksin ja Baijerin jalanjälkiä on ilmoittanut seuraavansa ainakin Nordrhein-Westfalen, ja lisää osavaltioita odotetaan liittyvän joukon jatkoksi hyvinkin pian.

Lähde: Zeit

  • 34
    Shares
Tagit

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset