Eurooppa Rikos

Saksa: Sigmaringenin kauppiaat valittavat pakolaisista

Sigmaringen. Kuva Franzfoto / Wikimedia Commons / CC BY-SA 1.0
Sigmaringenissa noin 30 yrittäjää ja viranomaiset ovat pitäneet kokousta pakolaisaiheesta ja heidän aiheuttamistaan ongelmista kaupungin yrittäjille.

Entisellä armeijan kasarmialueella sijaitsevan pakolaiskeskuksen asukkaat ja heidän tekemisensä olivat pääpuheenaihe kokouksessa. Kokouksessa oltiin yhtä mieltä siitä, että pakolaiset on saatava kunnioittamaan Saksan lakeja ja käyttäytymisnormeja.

– Seuraamme suurella huolella talven aikana lisääntynyttä rikollisuutta Sigmaringenin alueella, kirjoittaa kaupunginjohtaja Thomas Schärer kutsukirjeessään. Kaupungin johto haluaa kuulla rikoksien uhriksi joutuneita yrittäjiä, koska tilanne on huonontunut huomattavasti joulukuusta 2017 alkaen. Keskustelun toivotaan tuovan uusia ratkaisumalleja ongelmaan.

Paikallispoliisin johtaja Christof Fisel kertoi, että kaupunki saa virka-apua lähialueilta ja pyrkii lisäämään poliisin näkyvyyttä katukuvassa. Kaupungissa on useita ”polttopisteitä”, joissa poliisia tarvitaan usein. Nämä paikat ovat pakolaiskeskukseen johtava kävelytie, Supermarket Kaufland, rautatieasema mukaan lukien läheinen puisto ja itse pakolaiskeskus.

– Noin 60 prosenttia tehtävistä keskittyy pakolaiskeskukseen ja sen ympäristöön. Loput ovat kaupunkialueella, kertoo Fisel.

Turvallisuuden tunne on subjektiivinen

Kansalaisten turvallisuuden tunne on ongelmallinen jo sen subjektiivisuuden takia. Poliisi yrittää kaikkensa luodakseen vahvan turvallisuuden tunteen, kertoo Fisel. Hän myöntää, että useat ihmiset eivät tunne oloaan enää hyväksi rautatieasemalla, ja poliisin toiminta alueella lieventää tunnetta vain ohimenevästi.

Rikosten tekijät tulevat paikallisesta pakolaiskeskuksesta, mutta myös Fürstenhofin yhteismajoituskeskuksesta. Fisel kertoo myös, että noin viisi pakolaista viikossa karkotetaan, ja tämä alentaa rikokseen ryhtymisen kynnystä.

Yrittäjät kärsivät asiakaskadosta

Klaus Engel on vaatekaupan omistaja ja hän ihmettelee, miksi hänen kaupastaan 600 euron nahkatakin varastanut henkilö istuu samana päivänä läheisessä kahvilassa. Fisel kertoo, että kaikkia tekijöitä koskee samat säännöt ja lait, eikä käytäntöjä voi koventaa pakolaisten kohdalla.

Perheyritykset ovat sijaiskärsijöinä tässä tilanteessa, sanoo Martin Robbe, Modehaus Robben omistaja.

Yrityksen myynti on laskenut, koska asiakkaat eivät tunne oloaan turvalliseksi kaupungissa. Minä kaipaisin näihin keskusteluihin sisäministeriön edustajaa, koska politiikka tämän ongelman alkujaan loi, kertoo Robbe.

Ralf Fessler otti vielä kovemman linjan, koska asuu Riedlinger kadulla kaupungin keskustassa. Hän kertoo, että metelöivien ajoittain humalaisten pakolaisten keskeyttämät yöunet ovat häirinneet perheen elämää jo pitkään. Myös hänen vaimonsa ja tyttärensä ovat kohdanneet seksuaalista häirintää pakolaisten taholta. Hän kertoo haluavansa myydä talonsa ja muuttaa pois. Fessler kertoo myös kuulevansa päivittäin laattoja myyvässä yrityksessään, että asiakkaat eivät halua tulla kaupunkiin ostoksille.

Asiakkaat jättävät kaupungin, jonka maine on pohjalukemissa, kertoo Fessler.

Rautatieaseman ravintolaa pyörittävä Neff Beser on myös tuohtunut. Hän kertoo väkivaltaisuuksista, uhkauksista ja varkauksista ravintolassaan. Hän vaatii poliisia ja asemaviranomaisia jyrkempiin toimiin rauhan palauttamiseksi.

Menetin viime kesänä vähintään 50 prosenttia myynnistäni, ja häpeän aseman tilaa ja ympäristöä … , sanoo Beser.

Poliisi Fisel kertoo, että ”poliisin on noudatettava lakia”. Corinna Wolf, joka työskentelee pakolaiskeskuksessa sanoo puolestaan, että ”pakolaiset ovat vapaita ihmisiä ja heidän liikkumistaan ei voi rajoittaa. Väkivaltaisuus ja muut rikokset on ilmoitettava poliisille”.

Osavaltion hallinnon edustaja Guido Amann teroitti, että kaikilta odotetaan lakien kunnioitusta.

Pakolaiskeskuksessa työskennellyt Klaus Harter haluaa pakolaisille käytös- ja kotoutuskursseja. Nämä kurssit tulevat pakollisiksi vasta hyväksytyn turvapaikkahakemuksen jälkeen.

Lähde: Schwäbische-paikallislehti

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit