Eurooppa Rikos

Saksa: Suuri määrä räjähdysainetta löytynyt – yhteys Antifaan

Kuvituskuva. Kuva Wikimedia Commons.
Viime viikon suuren räjähdysainelöydön jälkeen ei puna-puna-vihreä -johtoinen Thüringenin osavaltio palaa normaaliin.

Räjähdysaineiden jäljille johti erään silminnäkijän nimetön ilmianto. Vielä perjantaina LKA (Saksan keskusrikospoliisi) ei halunnut tutkia asiaa, mutta lauantaina LKA otti asian tutkittavaksi ilman erillistä ilmoitusta. LKA:n tiedottaja kertoi vain, että Thüringenin sisäministeriö ja LKA päättivät yhdessä tutkia asiaa.

Vielä perjantaina LKA ilmoitti, ettei osallistu tutkintaan, koska tapahtumissa ”ei ole mitään vihjeitä poliittisesta toiminnasta”.

Mitä on tapahtunut?

Viime tiistaina rikospoliisi teki useita kotietsintöjä Rodolfstadin ja Uhlstädt-Kirchhaselin kaupungeissa Antifaa (Antifaschistische Aktion) lähellä olevien henkilöiden tiloissa. Etsinnöissä löytyi useita kiloja kemikaaleja, joita käytetään räjähteiden valmistukseen.

Toinen kahdesta epäillystä kuului ”Siviilirohkeuden ja ihmisoikeuksien liittoon” (Bündnis für Zivilcourage und Menschenrechte) ja toimi liiton tiedottajana. Liitto on ilmoittanut, ettei sillä ole mitään tekemistä räjähteiden kanssa. Liitto perustaa toimintansa rasismin, muukalaisvihan ja antisemitismin vastaiseen toimintaan.

Liitolle on annettu Thüringenin opetusministeriön demokratiapalkinto vuonna 2016. Tuolloin opetusministerinä oli vasemmistolainen Birgit Klaubert. Liitto on julkaissut sivullaan heti räjähdelöydön jälkeen ilmoituksen: ”Me emme ole radikaaleja”.

Liittoa tukee sivuston mukaan mm. Vihreiden aluejärjestö, valtionrautateiden paikallisjärjestö, Saksan vasemmiston (Die Linke) paikallisjärjestö ja Evankelinen kirkko.

Räjähdysaineiden lisäksi aseita ja huumeita

Neljästä kotietsinnän kohteena olleen tilasta löytyi myös starttipistooli ja laitteita kannabiksen kasvatukseen ja pieniä määriä huumetta.

Poliisin tutkii rikosta räjähdysainerikoksena, josta voi saada enimmillään kymmenen vuotta vankeutta.

CDU vaatii selvitystä

Thüringenin parlamentissa oppositiossa oleva CDU vaatii asian perinpohjaista tutkimista, koska kyseessä on ”erittäin vaarallinen rikollisuus” ja ”terroriteon valmistelu”.

Hallituksessa istuvan Vihreän puolueen edustajat haluavat odottaa poliisin tutkimusten valmistumista, jotta ”saamme tietää kaiken”. Hallituksen ja parlamentin vasemmistosiiven edustajat ovat suuren paineen alla, koska heidän joukossaan on ihmisiä, jotka tuntevat epäillyt.

Tapaus on järkyttänyt meitä kaikkia suuresti, kertoo vasemmistosiiven edustaja ja jatkaa: ”Väkivallan käyttö on vastaan kaikkia rauhallisen yhteiselon periaatteitamme”.

Vasemmisto on huolissaan siitä, että kyseisen järjestön pitkäaikainen taistelu oikeistoradikalismia vastaan joutuu lokaan.

Lähde: Welt , Welt, Welt, Thüringer Allgemeine, Ostthüringer Zeitung

Korjattu 19.3 klo 18:03
Muokattu kuvateksti: Kuvituskuva. Kuvan henkilöt eivät liity tapaukseen.

  • 705
    Shares