Eurooppa Maahanmuutto

Saksa: Turvapaikkapäätöksistä valittaminen on voittoa tuottava bisnes

Kuva Pixabay.
Vuoden 2015 suuri pakolaisaallon jälkimainingeissa on syntynyt oikeusjärjestelmiä koko Euroopan alueella tukahduttavia valitusaaltoja. Tämän valitusaallon harjalla ratsastavat asianajajat, sosiaalijärjestöt ja pakolaisapujärjestöt itse rakentamillaan lainelaudoilla.

– Saksan oikeuksien tila on dramaattinen. Me olemme törmänneet rajoihimme kaikkialla. Tällaisiä valitusruuhkia ei mikään oikeusaste tule kestämään rajattomasti, sanoi Robert Seegmüller, Saksan tuomareiden liiton puheenjohtaja RND:lle kesällä 2017.

Tuolloin Saksan oikeuksissa odotti käsittelyä noin 250 000 turvapaikkapäätöksistä tehtyä valitusta. Tällä hetkellä määrään on tullut lisäystä vähintään 120 000 valituksen verran.

Ilmiöstä varoitti jo edesmennyt saksalaisjournalisti Udo Ulfkotte kirjassaan ”Die Asyl-industrie” (Turvapaikkateollisuus):

– Rikkaaksi köyhyydestä. Tämä on erään teollisuusalan motto. Julkisivu näyttää solidaariselta, mutta taka-alalla rahastetaan julmasti. Saksan pakolaisteollisuus tekee nyt voittoa tavalla, josta isot konsernit voivat vain haaveilla.

Turvapaikanhakija maksaa Saksan veronmaksajille noin 3 500 euroa kuussa. Miljoonan turvapaikanhakijan kulut ovat siis 3,5 miljardia euroa kuussa eli noin 42 miljardia vuodessa. Saman summan Saksa maksaa vuodessa kaikille työttömilleen yhteensä.

Voittajia eivät ole pelkästään avustajat, tulkit ja sosiaalipedagogit tai salakuljettajat ja asuntosijoittajat, jotka vuokraavat sijoituksiaan. Suurimman voiton keräävät sosiaalijärjestöt, lääkefirmat, poliitikot ja jopa journalistit. Näille kaikille turvapaikkateollisuus on erittäin tuottava miljardibisnes.

Tähän listaan on tullut mukaan uusi voittaja – turvapaikkapäätöksistä valittaminen.

Valituksia, vaikka läpimenon todennäköisyys on nollissa

Useissa tapauksissa valitus tehdään, vaikka valituksen läpimenon todennäköisyys on erittäin huono ja jopa olematon. Valitus tehdään silti, vaikka sekä asianajajat ja valittajat tietävät mahdollisuuksiensa olevan mitättömät. Valituksien takana on usein vain taloudellinen motiivi, koska sekä asianajajat että avustusjärjestöt hyötyvät tästä taloudellisesti.

Avustusjärjestöt, kuten Caritas, Diakonie ja Pro Asyl, ovat järjestäneet keräyksiä, joilla rahoitetaan asianajokuluja. Tätä kautta avustusjärjestöt osallistuvat organisoidusti valitustulvan syntyyn ja tarjoavat turvapaikanhakijoille oikeudellista apua. Järjestöt myös suosittelevat ja välittävät asianajajia asiakkailleen.

Osa turvapaikanhakijoista joutuu maksamaan oikeudenkäyntikuluja omasta taskustaan. Tässä tapauksessa avustusjärjestöt kertovat valittajalle mihin ja kuinka paljon varoja on siirrettävä, eikä valittaja aina edes näe asianajajaansa.

Valitus maksaa vähintään 3 000 euroa

Asianajaja saa yhdestä valituksesta kulukorvauksia 950 euroa, itse valituksen käsittelystä 393 euroa ja oikeuspäivästä 363 euroa.

Kulukorvaus on valtion maksama korvaus, jos valitus voittaa. Tämä ei ole vielä riittävästi korkeakoulutetulle oikeuden palvelijalle, ja siksi he yleensä solmivat sopimuksen asiakkaansa kanssa. Tässä sopimuksessa taataan riittävä vaivanpalkka, jos valitus ei sattuisi voittamaan.

Ennakkomaksut valituksille ovat 300-500 euroa riippuen asianajajasta. Loput valituksen tekijä maksaa osamaksulla kuukausittain.

Etumaksu herättää mietteitä, koska jo se nousee yli Saksan lain mukaisen 200 euron rajan, joka turvapaikanhakijalla saa olla käteisenä (§ 7 AsylbLG Abs. 5). Rajan ylittävän osan voi valtio takavarikoida turvapaikanhakijalta.

Pro Asyl, Caritas ja Diakonie rahoittavat valitusaaltoa

Joskus valituksen käsittelyn maksajaksi löytyy sukulainen, mutta jos turvapaikanhakijalla ei ole tukijaa tai omia varoja, auttajaksi nousee pakolaisjärjestö tai Saksan veronmaksajat. Joskus näitä kuluja on otettu huomioon jo matkalle lähdettäessä salakuljetuksen ja muiden kulujen lisäksi.

Ennen kuin asianajaja ottaa valituksen hoidettavakseen on tapana käydä keskustelu asiakkaan ja asianajajan kesken, jossa arvioidaan valituksen mahdollisuudet. Mahdollisen valitustekstin valmistelemiseen kuluu rutinoituneelta asianajajalta noin kolme – neljä työtuntia. Neljä tuntia maksaa noin 1 000 euroa, minkä lisäksi tulee maksettavaksi sopimussumma, noin 3 000 euroa oikeudenkäyntikuluista. Tämä ei ole asianajajalle paljon tapauskohtaisesti, mutta rutinoitunut asianajaja hoitaa vuodessa helposti jopa 300 valitusta.

  • 307
    Shares

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset