Eurooppa Rikos

Saksa: Vähävaraisten leipäjono hyökkäyksen kohteena

Kuva Wikimedia Commons
Lauantain ja sunnuntain välisenä yönä Essenissä vaikuttavan hätäruokaa jakavan yhdistyksen Essener Tafelin tiloja ja autoja sotkettiin maalilla. Kuuteen ajoneuvoon ja järjestön tilojen oviin sekä ikkunoihin ilmestyi ”nazis” (natsi) ja ”Fuck nazis!” -kirjoituksia. Järjestön johtaja spekuloi toiminnan lopettamisella tai ainakin erollaan.

Essenin poliisin tiedotteen mukaan Essener Tafel-yhdistyksen tiloja ja autoja oli sotkettu ”Nazis” ja ”Fuck nazis” -kirjoituksilla. Teko havaittiin sunnuntaiaamuna. Tuntemattomat tekijät olivat sotkeneet tiloja ja autoja ”ilmeisesti spraymaalilla”.

Hyökkäyksen oletetaan johtuvan edellisviikon päätöksestä olla ottamatta lisää ulkomaalaisia ruokajonoon siellä tapahtuneiden järjestyshäiriöiden takia. Rasismia vastustavat tahot ovat keränneet sosiaalisessa mediassa ihmisiä ”Essener Tafelin” vastaisiin toimiin.

Anschlag auf Essener TafelZeugen gesucht – Polizei und Staatsschutz ermittelnGraffitischmierereien an mindestens…

Publié par nrw-aktuell.tv sur dimanche 25 février 2018

Yhdistyksen johtaja uhkaa erollaan ja jopa toiminnan lopettamisella

Hyökkäys järjestöä vastaan on koskettanut järjestön johtajaa syvästi.

Tämä toiminta on ollut minulle aina mieluista, mutta nyt en tunne enää tuota iloa. Tämä alkaa olla melko rasittavaa. Olen valmis kohta lopettamaan koko toiminnan, kertoo Jörg Sartor.  Sartor (61) on johtanut järjestön toimintaa 13 vuoden ajan.

Sartor on lisäksi pahoittanut mielensä, sillä hänen 120 vapaaehtoistyöntekijäänsä on nyt leimattu ”natseiksi”. Johtaja kertoo, ettei kirjoituksia poisteta, ainakaan ”ensi töikseen”, koska järjestöllä on kädet täynnä töitä muutenkin.

Kuorma-automme kulkevat normaalisti läpi kaupungin, jotta kaikki kaupunkilaiset voivat nähdä nämä voitonmerkit, kertoo johtaja.

Ei-saksalaisten rajoittaminen syynä ilkivaltaan?

Essener Tafel rajoitti tammikuun aikana uusien ei-saksalaisten kirjautumista avunhakijoiksi. Syyksi järjestö ilmoitti ”ei-saksalaisten määrän nousun yli 75 prosenttiin kävijöistä” ja ”järjestyshäiriöt” ruoanjaossa.

Varmistaaksemme onnistuneen kotoutumisen otamme asiakkaaksemme vain henkilöitä, joilla on saksalainen henkilötodistus, kertoo Sartor.

Järjestö teki päätöksen, koska yksinäiset naiset, niin nuoret, kuin vanhemmatkin, tunsivat olonsa epämukavaksi ja jopa uhatuksi vieraita kieliä puhuvien miesten keskellä. Naiset jättivät tästä syystä yhä useammin saapumatta ruoanjakoon, vaikka heidät oli rekisteröity asianmukaisesti.

Sartor näkee näiden poisjääntien ja nuorten pakolaisten ”kunnioituksen puutteen” välillä selvän yhteyden.

Kun avasimme aamulla ovet, oli selvästi havaittavissa, että nuoret miehet tönivät ja häiritsivät naisia ikään katsomatta päästäkseen ensin sisään, kertoo Sartor.

”Poliitikot voisivat tulla tänne ja alkaa töihin”

Järjestön päätös aiheutti reaktioita myös politiikoissa. Politiikkojen reaktioihin Sartorilla on hyvin vähän sanottavaa.

Myös poliitikot ovat iskeneet meitä ottamatta asioista selvää. Nämä voisivat tulla ensin tänne ja tehdä tätä työtä kansamme. Sen jälkeen heidän kommenttinsa voisi ottaa tosissaan!

Järjestöjohtaja seisoo päätöksensä takana

Kritiikistä huolimatta Sartor ei taivu ei-saksalaisten rajoittamisesta jonoissaan. Hän kertoo haluavansa turvamiehen ruoanjakoa vahtimaan.

Jos tilanne kärjistyy liikaa, me suljemme mieluummin ovemme, kertoo Sartor järjestönsä nimissä.

Essener Tafel jakaa oman kirjanpitonsa mukaan noin 16 000 ihmiselle hätäapua viikoittain. Omasta jakopisteestä hän jakaa ruokaa noin 6 000 avuntarvisijalle. Saksassa on noin 930 jakopistettä, jotka ruokkivat noin 1,5 miljoonaa avuntarvitsijaa, joiden tulee kyetä todistamaan elävänsä sosiaalituella.

Lähteet: Poliisitiedote, Bild

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa