Kolumnit

Saksa: Winsenin palvelubussia kuljettaa pakolainen

Kuvituskuva. Kuva Jan Oosterhuis / Wikimedia Commons / CC BY-SA 3.0
Cellen paikallislehti kertoo 31-vuotiaasta palvelubussin kuljettajasta Mohammed Al Hamdanista ylpeänä. Winsenin palvelubussin 13-vuotisen historian aikana  ensimmäistä kertaa bussinkuljettajan paikalla istuu ulkomaalainen.

Mohammedin tarina on uskomaton. Hän pakeni vuonna 2015 Irakista ISIS-terroria alaikäisen veljensä kanssa. Veljekset suuntasivat Eurooppaan. Mohammed jätti vaimonsa ja tuolloin neljän ja seitsemän ikäiset lapsensa ja lähti pitkälle matkalle Bagdadista. Veljekset matkasivat Balkanin reitin kautta aina Saksaan asti päätyen Celleen, josta heidät asutettiin Winseniin.

Mohammed opetteli saksan kielen ja yritti saada töitä. Kotoutumisvastaava Karina Ibrahimona kertoo, että Mohammed oli ”ensimmäinen pakolainen joka sai töitä”. Ammattitaitoinen metallimies kävi läpi työharjoittelun ja sai töitä. Karina välitti miehen palvelubussin toiminnasta vastaavalle yhdistykselle bussinkuljettajaksi. Mohammed sai ajokorttinsa heinäkuussa 2017, ja nyt hän on selvittänyt henkilökuljetusluvan vaatiman tutkinnon.

Maanantaina mies ajoi toisen kierroksensa palvelubussilla, ja asiakkaat kehuvat miestä ystävälliseksi sekä itsevarmaksi kuljettajaksi. Mohammedin tukena on tällä hetkellä kakkoskuskina Julius Krizsan, joka ohjeistaa Mohammedia lippujen myynnissä ja reitillä, kunnes kaikki onnistuu itsenäisesti.

Tähän asti tarina vaikuttaa jopa liiankin hienolta ja uskomattomalta. Mitä sanoo Saksan laki?

Saksan laki henkilökuljetuksen suhteen

Saksan laki henkilökuljetuksesta § 48 FeV (Fahrerlaubnis zur Fahrgastbeförderung) vaatii erinäisiä asioita henkilökuljetukseen palkattavalta henkilöltä. Mielenkiintoiseksi asia muuttuu jo lain 4. pykälässä, jossa kerrotaan henkilökuljetusluvan vaatimuksista:

Saksan liittovaltion keskusrekisterilain (§ 30 Absatz 5 Satz 1) mukaisen todistuksen ja ajokorttirekisteristä hakijan kustannuksella anotun todistuksen on täytettävä edellytykset tähän erityisen vaativaan ja vastuulliseen tehtävään …

Henkilökuljetuslupa voidaan Saksan lain mukaan myöntää henkilölle, joka “voi todistaa omistavansa EU- tai EWR-ajoluvan vähintään luokassa B tai vastaavan luvan erikseen mainitussa sopimusmaassa (11 maata) vähintään kahden (2) vuoden ajan rikkeettömästi. Tästä voidaan poiketa sairasautonkuljettajan kohdalla, jolloin vähimmäisaika on yksi (1) vuosi“.

Tarinan sankari Mohammed sai korttinsa heinäkuussa 2017 eli seitsemän (7) kuukautta sitten. Tämä on selitettävissä vain sillä, että Cellesche Zeitung kirjoittaa fantastisen fantasia kertomuksen tai Winsenin kunta rikkoo lakia näytellessään osansa tässä fantastisessa näytelmässä.

Nämä kerjäläisoopperat ovat osa paneurooppalaista elämää ja asennemuokkausta jokapäiväisessä elämässämme. Tämä siitäkin huolimatta, että jo Abraham Lincoln (1809-1865) aikoinaan puhui viisaita: ”Osaa kansasta voi huijata koko ajan ja koko kansaa osan aikaa, mutta koko kansaa ei voi huijata koko aikaa”.

Lähde: Cellesche Zeitung

Shares

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset