Eurooppa Maahanmuutto

Saksaan 15 000 turvapaikanhakijaa Balkanin reittiä pitkin joka kuukausi – Kreikka peittelee asiaa

Kuva Bobby Hidy / Flickr.
Saksaan saapuu jokainen kuukausi noin 15 000 turvapaikanhakijaa, suurin osa Balkanin reittiä pitkin. Kreikan hallitus on esittänyt väärennettyjä lukuja peitelläkseen asiaa.

Saksaan saapuu kuukausittain noin 15 000 turvapaikanhakijaa Balkanin reittiä pitkin, vaikka poliitikot sanovat reitin olevan suljettu. Pääasiallinen syy reitin aktiivina ololle on se, että EU-maat kuten Kreikka ja Bulgaria vartioivat EU:n ulkorajoja huolimattomasti. Asia käy ilmi Welt am Sonntagin Berliinissä ja Brysselissä tekemistä tutkimuksista.

Saksan sisäministeriöstä kerrotaan, että ”Balkanin reitin varrella olevista valtioista saatava tieto kertoo jatkuvasta Kreikasta käsin suuntautuvasta  maahantulosta.  Lähes kaikki Saksaan saapuvat turvapaikanhakijat ovat olleet aiemmin jossain muussa EU-maassa. Tilastodataa tästä ei kuitenkaan ole.

Saksan turvallisuusviranomaisten ja EU:n diplomaattipiirien mukaan Kreikka antaa maassaan olevien turvapaikanhakijoiden määristä vääriä lukuja ja vääristää kokonaiskuvaa siirtolaisongelman laajuudesta. Kreikka on kertonut maassa olevan noin 62 000 turvapaikanhakijaa, mutta tosiasiassa vain noin 40 000 ihmistä on maassa, vaikka yksinomaan tämän vuoden aikana noin 20 000 uutta turvapaikanhakijaa on saapunut maahan meriteitse.

YK:n pakolaisvirasto UNHCR:n mukaan Kreikassa olisi 44 000 turvapaikanhakijaa. Kreikka on raportoinut saarillaan olevien turvapaikanhakijoiden lukumääräksi 13 600, mutta erään EU-virkailijan mukaan määrä on korkeintaan 10 000.

Kreikasta Saksaan suuntautuva maahantulo voimakasta

Saksan turvallisuusviranomaisten toimittamista asiakirjoista selviää, että ”Kreikasta Saksaa kohti suuntautuva maahantulo on edelleen voimakasta”.  Kreikan ja Makedonian suorittama rajavalvonta on luonut ”vaihtoehtoisia maahantuloreittejä”.

Näihin kuuluvat muun muassa ilmatie sekä reitti Bulgarian kautta. ”Makedonian lisäksi Bulgaria on edelleen tärkeä läpikulkumaa matkalla Länsi-Eurooppaan, erityisesti siirtolaisille, jotka saapuvat Afganistanista, Pakistanista ja Irakista,” asiakirjoissa kerrotaan.

Maan pääkaupunki Sofia toimii siirtolaisreittien risteyskohtana. Turkissa olevien, etenkin muiden kuin syyrialaisten turvapaikanhakijoiden maahantulomäärät ovat pysyneet korkeina.

Itävallan puolustusministerin Hans Peter Doskozilin mukaan myös Slovakian kautta on avautumassa uusi maahantuloreitti. Saksan viranomaisilla on sama tieto.

Laittoman maahantulon pimeä alue

Euroopan viranomaiset ovat arvioimassa, missä laajuudessa siirtolaisia saapuu Keski-Eurooppaan Balkanin alueen kautta, muista EU-maista tai suoraan Turkista. Tilanteen saamiseksi hallintaan on harkittu EU:n rajavalvontaviranomaisen, Frontexin, käyttämistä Bulgarian ja Turkin rajalla.

Viranomaiset olettavat, että rajan kautta saapuu laittomasti merkittäviä siirtolaismääriä – osittain rajapoliisin korruptoituneisuuden  vuoksi. Bulgarialla ei tällä hetkellä ole laillisia tai realistisia tapoja korjata tilannetta.

Saksassa konservatiivipuolueiden CDU:n ja CSU:n unioni on sopinut turvapaikanhakijoiden ylärajasta, 200 000 vuosittain. Vuonna 2017 tämä yläraja ylittyy selkeästi. Yksi syy tähän on perheitään yhdistävien turvapaikanhakijoiden suuri määrä. Toisaalta Balkanin reitin kautta kuukausittain saapuvat 15 000 turvapaikanhakijaa tekevät yksinomaan 180 000 vuodessa.

Asiasta kertoi Die Welt.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit