Eurooppa Maahanmuutto

Saksaan saapuneista tutkituista alaikäisistä turvapaikanhakijoista lähes puolet osoittautuu aikuisiksi

Kuvituskuva. Kuva Wikimedia Commons / public domain.

Alaikäiset turvapaikanhakijat ovat myös Saksassa erityisasemassa. Tämä saattaa houkutella ilmoittamaan iän väärin turvapaikkaa haettaessa.

Münsterin oikeuslääketieteellisessä instituutissa on tuomioistuinten ja nuoriso-oikeuksien pyynnöstä vuosina 2007-2018 tutkittu 600 alaikäisenä esiintynyttä turvapaikanhakijaa. Heistä 40 prosenttia on valehdellut ikänsä.

Kyseessä ovat tapaukset, joissa oikeusistuimissa oli epäilty maahan yksinään tulleen henkilön kertomusta omasta iästään. Alaikäiset ovat turvapaikkaa hakiessa erityisasemassa. Ikänsä valehdelleiden osuus voi olla korkeampikin, koska tehdyissä tutkimuksissa ”rajatapaus” oli luettu hakijan eduksi eli tulkittu alaikäiseksi. Tutkituista 92 prosenttia tuli Afghanistanista, Guineasta, Algeriasta ja Eritreasta.

Yliopistollisessa instituutissa ikä määritetään tavanomaisten lääkärintarkastusten lisäksi röntgenkuvauksilla hampaistosta ja käden luista. Lisäksi tutkitaan solisluut magneettikuvauksilla tai ultraäänitutkimuksilla. Kuluneina vuosina on kiistelty jatkuvasti ikäselvityksen oikeutuksesta.

Alaikäiset ovat erityisasemassa

Alaikäiseksi toteamisella on muitakin seurauksia kuin helpommin saatava turvapaikka. Alaikäinen saa korkeampaa toimeentulotukea eikä joudu asumaan vastaanottokeskuksessa. Saksan kaupunki- ja kuntaliiton mukaan kustannukset yhtä alaikäistä kohti ovat noin 5000 euroa kuukaudessa.

Kaksi vuotta sitten oli koko maata käsittävässä selvityksessä tultu jo samaan tulokseen kuin Münsterin instituutti. Perheministeriö kertoi tuolloin, että nuorisoapukeskusten 56 000 asiakkaasta todellisuudessa 43 prosenttia eli 24 000 oli aikuisia, keskimäärin 5-8 vuotta yli 18 vuoden ikäisiä.

Kustannukset maahan yksin tulleiden alaikäisten kohdalla olivat jo lähes 3 miljardia euroa vuodessa.

Lähteet Junge Freiheit, Merkur, Junge Freiheit

Tilaa
Ilmoita
guest

0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit