Eurooppa Maahanmuutto

Saksalainen pakolaisavustaja kertoo turhautumisestaan: ”He haluavat ottaa vastaan apua, mutta eivät jakaa arvojamme”

Kuva JouWatch / Flickr.

Saksalainen vapaaehtoinen pakolaisavustaja puhuu syvästä turhautumisesta, mikä johtuu pakolaisten halusta ottaa apua vastaan mutta haluttomuudesta jakaa maan arvoja.

Gabriela B. on toiminut vapaaehtoisena pakolaisavustajana viiden vuoden ajan Hessenissä. Welt-lehdessä Gabriela kertoo kokemuksistaan työssään.

Nainen aloitti pakolaisavustajana idealistisena ja innokkaana auttamaan hädänalaisia. Innokkuus ja idealismi ovat kuitenkin vaihtuneet turhautumiseksi. Hän kokee integraatiohaluisten pakolaisten auttamisen edelleen merkitykselliseksi, mutta samalla häntä vaivaa pakolaisten takertuminen lähtömaidensa arvoihin ja maailmankuvaan.

Gabriela sanoo suoraan, että hänen kokemustensa mukaan monet saapuvat Länteen, koska tietävät saavansa järjestelmältä tukea. Tämä koskee erityisesti isoja lapsiperheitä.

Naiset synnyttävät lapsia ja hoitavat heitä, mutta miehet eivät halua naisten menevän töihin. Yksi syy tähän on miesten pelko, että naiset pääsisivät näin tekemisiin vieraiden miesten kanssa.

Naisesimiestä ei hyväksytty

Gabriela kertoo syyrialaisesta viisilapsisesta perheestä, jonka kanssa hän joutui työssään toimimaan. Mies ei kyennyt hyväksymään sitä, että naisia ja miehiä ei eroteltu toisistaan kielikursseilla. Gabriela yritti saada vaimoa ompelu- ja ruoanlaittokursseille, mutta mieheltä olisi pitänyt saada ensin lupa.

Pakolaisavustaja kertoo myös toisesta pakolaisperheestä, joka halusi jäädä Saksaan. Integraatio saksalaiseen yhteiskuntaan epäonnistui, koska perheen päätä ei saatu työharjoitteluun. Mies ei voinut hyväksyä naisesimiestä.

Rukoushetket työajalla

Gabriela koki usein turhauttavia hetkiä yrittäessään järjestää pakolaisille työpaikkoja.

Frankfurtissa hän sai tehtyä rengasliikkeen kanssa sopimuksen kolmen pakolaisen työsuhteesta. Gabriela sopi pakolaisten kanssa tapaamisen juna-asemalle, mutta miehet eivät saapuneet koskaan paikalle. Miehet kertoivat kaikki oman versionsa syistä.

Yksi miehistä halusi tietää, onnistuisiko islamilainen rukoilu työajalla. Gabriela selitti miehelle, että siihen ei kannata luottaa, sillä Saksassa uskonto on yksityisasia. Mies kertoi ymmärtävänsä Gabrielan kertoman, mutta ei voinut hyväksyä asiaa.

Ei ollut aikaa tehdä töitä

Gabriela yritti saada syyrialaiselle pakolaiselle työpaikan ravintolasta, sillä miehellä oli ravintola-alan työkokemusta Damaskoksesta. Gabriela yritti painostaa tuntemansa ravintoloitsijan antamaan miehelle töitä. Lopulta tilanne eteni niin pitkälle, että syyrialainen pääsi työhaastatteluun. Haastattelussa syyrialainen kertoi, että hänellä ei ole aikaa tehdä töitä – ei ainakaan viikonloppuisin.

Gabriela kysyi myöhemmin syyrialaiselta, mikä meni pieleen. Mies vastasi, että häntä väsyttää.

Monet pakolaiset olettavat saavansa kaiken ilmaiseksi

Gabriela kertoo pakolaisista, joiden oletettiin siivoavan asuntonsa itse. Oletus osoittautui vääräksi. Lopulta työhön jouduttiin palkkaamaan siivousfirma.

– Minusta se oli aivan järjetöntä. Monet pakolaiset oppivat nopeasti, että kaikki on ilmaista, Gabriela toteaa.

Hän kertoo myös toisenlaisesta tapauksesta, eritrealaisesta miehestä, joka halusi kovasti tehdä töitä hankkiakseen itse toimeentulonsa.

– Niin ikävältä kuin se kuulostaakin, tällaiset ovat poikkeustapauksia. Suurin osa niistä, joiden parissa teen töitä, eivät anna syytä riemuun.

  • 2.4K
    Shares

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset