Eurooppa Politiikka

Saksalainen toimittaja: Me koulutamme kansaa

Kuvakaappaus Youtube.

Saksalainen journalisti kertoo, että median tehtävänä on kouluttaa kansaa. Kouluttaminen ei kuitenkaan saa mennä niin pitkälle, että kansa kaataisi hallituksen.

Saksalainen NRD:n journalisti Anja Reshcke kertoi sveitsiläisen 3sat -kanavan TV-ohjelmassa, että Saksassa journalistit kouluttavat kansaa. Muutoin kansa kaataisi hallituksen.

– Jos ajatellaan – yleisradiona tai jopa saksalaisena lehdistönä ja mediana yleensä – miksi olemme olemassa? Kuinka meidät perustettiin? Sodan jälkeen Sir Hugh Greene [BBC:n Saksan osastossa 1940 alkaen] antoi Saksan yleisradiolle käskyn palvella demokratiaa. Se oli käsky lehdistölle.

– Siksi vain niille toimijoille, jotka eivät olleet natseja, annettiin toimiluvat, joten meille pystyi muodostumaan maa, tai oikeastaan lehdistö tai media, joka pystyi kouluttamaan ihmisistä demokratian vastuullisia kansalaisia, kelvollisia osallistumaan vaaleihin.

– Tiedän ottavani riskin, ja tiedän jo, millaisen reaktion tämä saa aikaan … Kysyn usein toimittajilta, onko heillä opetuksellinen tehtävä. EI! Ei. He sanovat kertovansa asioita. Hmm. Mutta kertovat mitä ja miksi?

– Tietenkään tehtävämme ei ole opetuksen avulla pakottaa ketään tiettyyn suuntaan  sanomalla, että ”sinun täytyy ajatella, että Trump on tyhmä” tai ”sinun täytyy ajatella, että kaikki pakolaiset ovat upeita”. Ei, mutta selittää tai vähintään valistaa. Selittää siinä mielessä, että henkilöstä tulee ajatteleva kansalainen joka tekee vastuullisia päätöksiä …

– Mistä päästäänkin perustuslakiin. En halua toimitustyöni kautta kouluttaa ihmisiä, jotka lopulta kaataisivat hallituksen. Se ei ole tarkoitus.

  • 229
    Shares

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset