Eurooppa

Saksalainen ympäristöjärjestö kieltäisi ilotulituksia

Kuva Pxhere.

Saksalainen ympäristöjärjestö Deutsche Umwelthilfe vaatii uudenvuoden juhlinnan ilotulituskieltoa 98 kaupungissa.

Järjestö perustelee vaatimustaan etenkin pienhiukkaspäästöillä kaupungeissa, joissa ilman laatu on ennestään heikko. ”Arkaaiset” eli mustaruutia sisältävien ilotulitteiden käyttö tulisi silloin estää.

Berliini, Hampuri, München, Köln, Frankfurt/Main, Stuttgart, Düsseldorf, Leipzig, Dortmund, Essen, Bremen, Dresden, Hannover, Nürnberg ja Duisburg eli viisitoista suurinta olisivat järjestön kieltolistalla. Kolmestakymmenestä suurimmasta vain neljä; Bochum, Bonn, Karlsruhe ja Wiesbaden eivät ole mukana. Viidestäkymmenestä suurimmasta listalla on neljäkymmentä.

Deutsche Umwelthilfe (Saksan Ympäristöapu) perustelee vaatimustaan sillä, että noin sadan kaupungin tai kunnan pienhiukkastaso vuodessa ylittää 20 mikrogrammaa pienhiukkasia kuutiometrissä ilmaa. Uudenvuoden ilotulitusten jälkeisinä tunteina pitoisuus nousee paikka paikoin 1000 mikrogrammaan kuutiolta. Näissä pienhiukkasissa on kyse korkeintaan 10 mikrometrin läpimittaisista hiukkasista. Mikrometri on metrin miljoonasosa eli millimetrin tuhannesosa.

Järjestö viittaa myös kaupungeille esittämässään vaatimuksessa siihen, että erään mielipidemittauksen mukaan noin 60 prosenttia saksalaisista kannattaisi tällaisten ilotulitteiden kieltoa. Järjestö viittaa ilmanlaadun lisäksi terveyshaittoihin niin ihmisillä kuin eläimilläkin.

Uudenvuoden juhlinnan osalta DUH viittaa laskelmaan, että tuolloin ilmaan paukahtaa 5000 tonnia pienhiukkasia, mikäli olisi 16 prosenttia liikenteen vuosittaisista pienhiukkaspäästöistä. Ylipäänsä pienhiukkaset aiheuttaisivat 59 600 ennenaikaista kuolemaa vuodessa.

Järjestö esitti heinäkuussa kieltoa 31 kaupungille, mutta lisäsi listalle 21. lokakuuta vielä 67 kaupunkia.

Lähde Deutsche Umwelthilfe

  • 201
    Shares
Tagit

Liity kannattajajäseneksi