Kolumnit

Saksalaisen oikeustieteilijän mielipide GCM-siirtolaissopimuksesta

Kuva Pixabay.

Suomen hallitus ja tasavallan vaikutusvaltainen media ei väsy väittämään, ettei YK:n alainen GCM–sopimus ole sitova. Suomi säilyttää itsemääräämisoikeutensa. Näin meille kerrotaan. Kaikkia sopimusta vastustavaa tai kyseenalaistavaa solvataan valehtelijaksi tai salaliittoteoreetikoksi. Tässä väittelyssä unohdetaan täysin kylmäpäisesti, kuinka pitkäaikaisvaikutukset johtavat usein ”saavutettuihin etuihin”.

Maailman ja Euroopan maiden hallitusten GCM-siirtolaissopimuksesta irtisanoutumisia on useita, ja vielä useammissa maissa käydään kiivasta poliittista keskustelua sopimuksesta, joka ei ole sopimus eikä sido ketään mihinkään.

Soraäänet kaikuvat tyhjässä pelottavasti?

Die Welt – lehti kertoi 02.11.2018 , että Saksan ulkoministeriö pelkää poliittisen ilmapiirin muuttuvan GCM–sopimusta vastaan. Ministeriön mukaan on ilmennyt ”harhaanjohtavaa informatiota”, jolla pyritään vaikuttamaan yleiseen mielipiteeseen. Tästä johtuen on ryhdyttävä vastatoimiin, koska tätä informaatiota jakaa myös suurin oppositiopuolue, konservatiivinen AfD.

Ulkoministerin tiedottaja kertoi ministeriön kannan: – Tämä paketti muotoilee tavoitteita. Miten ne saavutetaan, erityisesti silloin, kun on kyse laittoman siirtolaisuuden vastaisessa taistelussa tai laillisten siirtolaisuusmahdollisuuksien luomisessa, jää valtioiden itsensä päätettäväksi. Eli laillisen siirtolaisuuden kriteerit ja määrät päättää jokainen maa itsenäisesti.

Kuulostaa tutulta, mutta mitä sanovat asiantuntijat?
Reinhard Merkel. Kuva Heinrich Böll Stiftung / Wikimedia Commons / CC BY-SA 2.0

Professori, tohtori Reinhard Merkel: – Harhaanjohtavasti esitetty kansanoikeudellinen sitovuus.

Cicero–lehti kertoi 13.11.2018 tohtori Reinhard Merkel:in Deutschlandfunk–julkaisulle 08.11.2018 antamasta haastattelusta. Hampurin yliopiston oikeustieteiden ja oikeusfilosofian emeritusprofessorin haastattelusta Cicero kirjoittaa: – Juontaja Dirk-Oliver Heckmannilla oli puhelimessa vieras, joka oli selvästi eri mieltä kuin haastattelija. Näin vahvoja vastakkaisia mielipiteitä ei ole Deutschland Funkilla totuttu kuulemaan.

Tohtori Merkel on sitä mieltä, että sopimusta ei tule allekirjoittaa sellaisenaan, sillä se on vähintäänkin harhaanjohtava. Paketti ei ole tiukasti tarkasteltuna kansanoikeudellisesti sitova, mutta sillä tulee olemaan erilaisia oikeudellisia ja kansanoikeudellisia vaikutuksia ”pehmeänä lakina” (Soft Law).

– Tämä voi johtaa valtiosopimusten tai muiden oikeuskäytäntöjen laajentumiseen, jos asiaa käsitellään oikeudessa. Tässä tapauksessa sillä tulee olemaan valtiosopimukselliset seurauksensa. Tämä hallituksen tarkoituksellinen harhaanjohtaminen sopimuksen sitomattomuudella kuulostaa monestakin syystä omituiselta. Ensiksikin sen takia, että se ei ole oikein, ja toiseksi, koska vastaamatta jää kysymys, miksi paperi pitää allekirjoittaa, jos sillä ei ole merkitystä, sanoo Merkel.

Sopimuksen kohtaan (15c), jossa luvataan kansojen itsemääräämisoikeus, tohtori Merkel kommentoi seuraavasti: – Sopimuksessa sovitaan, että valtiot saavat pitää itsemääräämisoikeuden rajavalvontaan sekä maahanpääsyvaatimuksiin. Sopimus määrittelee säännöt. Se ,mitä (15c) kertoo, että miten tämä tehdään, on valtioiden itsensä päätettävissä. Säännöt vahvistetaan ja sovitaan noudatettaviksi, siis oikeudellisesti sitovina. Se mitä hallitus ja media tällä hetkellä tekee on harhaanjohtavaa.

– Meidän on kuitenkin muistettava ajatella myös pitkäaikaisvaikutuksia, joita tällaiset sopimukset tuovat mukanaan. Ensiksiin tämä sopimus tulee todellisuudessa laukaisemaan imuvaikutuksen, joka tulee lisäämään siirtolaisuutta köyhistä maista kohti rikkaita maita. Ja tämä lisää juuri niitä ongelmia, joiden kanssa painimme tuloksetta … Pidän varmana, että sopimus tulee kiihdyttämään siirtolaisuutta.

– Tämä kaiken lisäksi meidän on kohdattava seuraavien vuosikymmenien aikana massiivinen siirtolaispaine Afrikasta, jossa väestöräjähdys lisää ongelmaa. Me joudumme kohtaamaan tämän ongelman, oli GCM-sopimus sitova tai ei. Siinä miten me tämän ongelman kanssa tulemme toimimaan voi tämä sopimus olla tärkeässä roolissa, kun puhutaan siirtolaisuuden suosimisesta.

– Me emme voi uskotella itsellemme, että allekirjoitettuamme tämän sopimuksen me voimme toimia täysin itsenäisesti ja päättää, että emme ota enää ketään maahamme tai että päästämme vain valitut kansat maahamme. Paine nousisi liian kovaksi. Tämä ei tule olemaan mahdollista. On selvää, että sopimusta tullaan käyttämään muiden maiden painostamiseen korottamaan kiintiötään. Silti he sanovat meille, ettei sopimus sido. Tämä johtaa siihen, että valtiot voivat sanoa ”ei sido minua” ja jättää kaiken entiselleen. Kaikki keskustelu aiheesta on tällä hetkellä ristiriitaista ja ilman logiikkaa.

Salassapito on muotia Euroopassa

Kuten Suomessa on Saksassakin poliittinen keskustelu pyritty vaientamaan, ja saattaa sopimusprosessi loppuun parlamentin ohi. Tätä tohtori Merkel arvostelee terävästi.

– Saan kai lainata erästä paperia, joka on edessäni. YK:n pääsihteerin erityisedustaja Peter Sutherland kirjoittaa raportissaan pääsihteerille: – Me luomme Global Compact–sopimuksen kautta suuntaviivat, jotka sisältävät niin sitomattomia, kuin sitovia sopimuskohtia.

– Tämä on YK:n kanta ja minä mietin, että meidän tulisi nousta vastarintaan hallitusta vastaan ja vaatia avointa ja rehellistä keskustelua, sanoo Merkel.

Diaspora

Haastattelun lopussa tohtori Merkel puuttuu sopimuksessa unohdettuun kulttuurien törmäykseen, joka ei noudata sääntöjä.

– Sopimus olettaa, että kaikki tulevat siirtolaiset löytävät ongelmitta paikkansa yhteiskunnassa. Tämä ei ole todellisuutta … Sopimus puhuu diasporasta. Kun sanan kääntää nopeasti, näyttää siltä, että sopimus hyväksyy rinnakkaisyhteiskuntien syntymisen. Tämä on suuri ongelma. Näin syntyy kulttuurillista räjähdettä, uskonnollista räjähdettä. Me elämme tätä juuri nyt. Me emme voi olla niin sinisilmäisiä, että merkitsemme jokaisen Saksaan saapuvan seuraavien vuosikymmeninen aikana yksinkertaisella X:llä. Tämä ei toimi. Me tulemme luomaan tällä – sanoisinko – erittäin ongelmallisen sosiaalisen kiistan, sanoo tohtori.

Lähde: Welt, Deutschlandfunk (audio), YK

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa