Eurooppa Politiikka

Saksalaiset vastustavat Venäjälle asetettavia uusia sanktioita

Kuva Wikimedia Commons.

Yli puolet saksalaisista vastustaa Yhdysvaltain kaavailemia uusia Venäjän vastaisia talouspakotteita. Tällä kannalla on 55 prosenttia väestöstä, kun lisäpakotteet olisi valmis hyväksymään 26 prosenttia. Näin kertoo mielipidemittauslaitos YouGov tuoreessa kyselyssään.

Erityisesti itäisessä Saksassa Venäjälle asetettavien lisäpakotteiden kannatus on alhaalla, eikä syyttä. Jo tällä hetkellä niin sanonut uudet osavaltiot kärsivät Venäjän kaupalle nousseista esteistä. Sachsen on menettänyt kolme neljäsosaa kaupastaan Venäjän kanssa. Uusissa osavaltioissa sanktiopolitiikan jatkamista kannattaa jopa alla kymmenesosa väestöä. Näin on juuri Sachsenissa, jonka kauppa Venäjän kanssa on käsittänyt muun muassa konepajateollisuutta.

Kokonaisuudessaan on Sachsen menettänyt Venäjän kaupastaan 72,5 prosenttia; uusissa osavaltioissa vastaava luku on keskimäärin 27 prosenttia ja lännessä noin 17 prosenttia. Ennen pakotteiden aloittamista kauppa oli valmiiksi suhteellisen vähäistä, Sachsenin kohdalla reilut 4 prosenttia, mutta nyt osuus on laskenut 1,3 prosenttiin. Menetykset ovat kohdistuneet konepajateollisuuden kaltaiseen avainalaan, jonka yritykset lähettävät epätoivoisia viestejä julkiselle vallalle.

Itäisessä Saksassa erityisesti vaaditaan pakotteiden poistamista

Sachsenin kristillisdemokraattinen pääministeri Michael Kretschmer on toistuvasti vaatinut pakotteiden poistamista sekä tiiviimpää taloudellista kanssakäymistä Venäjän kanssa. Tämä kävi ilmi kesän alussa hänen osallistuessaan Pietarin talouskonferenssiin ja keskusteltuaan Vladimir Putinin kanssa.

Pakotteiden poistamista ovat vaatineet kaikki itäisen Saksan pääministerit, olivatpa he SPD:n, CDU:n tai Linken edustajia. Talouselämän järjestöt ovat esittäneet samaa. Väestössä erityisesti AfD:n ja Linken kannattajat ovat samalla kannalla. Väestön kokema taloudellinen ahdinko, maaltamuutto, kylien surkastuminen, väestön vanheneminen – tunne joutumisesta liittovaltion hylkimäksi selittää nähtävästi väestön tyytymättömyyttä laajemminkin.

Lähteet FAZ, Handelsblatt, Welt, Welt

Liity kannattajajäseneksi

Kansalaisen verkkokauppa