Eurooppa Talous

Saksalla kaksi vaihtoehtoa: eläkeikä 70 vuoteen tai puoli miljoonaa maahanmuuttajaa vuodessa

Kuvituskuva.
Saksan johtavien tutkimuslaitosten mukaan saksalaisten on valittava: tehtävä töitä paljon pitempään tai maksettava enemmän – tai sitten hankittava maahan paljon enemmän työvoimaa.

Saksan johtavat taloustutkijat kritisoivat erityisesti uuden liittohallituksen eläkepolitiikkaa koskevien suunnitelmien olevan huolestuttavia ja kestämättömiä, kertoo Die Welt.

Tutkijoiden mukaan on olemassa vain kaksi tapaa: joko saksalaiset tekevät jatkossa töitä yli 70-vuotiaiksi, tai maahan houkutellaan nuoria työtätekeviä maahanmuuttajia. Jälkimmäisessä tapauksessa maahan pitäisi laskelman mukaan tulla vuosittain yli 500 000 henkilöä.

Muussa tapauksessa työnantajamaksujen tai työntekijöiden verojen pitäisi jo pian nousta huomattavasti.

– Koalitiosopimuksessa sovitut lakisääteisen eläketurvan maksatusten laajennukset ovat kestävyysajattelun vastaisia, todetaan torstaina Berliinissä julkaistussa lausunnossa.

Hallituskumppanit sopivat ottavansa käyttöön sosiaalisesti heikossa asemassa olevien peruseläkkeen ja korottavansa äitien eläkettä. Lisäksi he haluavat säilyttää eläkkeet tasolla, joka on 48% keskimääräisistä nettotuloista ennen veroja. Eläkkeiden nykyisten joustosääntöjen vallitessa tämä taso laskisi kuitenkin 43%:iin väestön ikääntymisen johdosta.

Kuka maksaa?

Kaikki nämä lupaukset maksavat. Maksajaksi päätyy poliittisesta päätöksestä riippuen joko työnantaja tai veronmaksaja. Jo ilman uusimpia päätöksiä tulisi työnantajien ja veronmaksajien maksu nousemaan nykyisestä 19%:sta yli 24%:iin – mutta nyt jo reilusti yli 26%:een – vuoteen 2050 mennessä. Työ muuttuu Saksassa siis yhä kalliimmaksi. Verorasite kasvaa jatkuvasti.

Pulmaan on kuitenkin ratkaisu, ja johtavat taloustutkimusinstituutit kertovat sen lausunnossaan: jos maksut halutaan kaikista suunnitelluista tukien laajennuksista huolimatta säilyttää pitkällä tähtäimellä 20%:ssa, niin silloin tarvitaan yksinkertaisesti lisää maksajia.

Tämän vuoksi saksalaisten on joko tehtävä pitempään töitä – eli yli 70-vuotiaiksi, tai sitten ”nuorten työntekijöiden maahanmuuton on oltava tasoltaan 500 000 henkilöä joka vuosi”, todetaan lausunnossa.

Viimeisten 50 vuoden aikana Saksan liittotasavaltaan on muuttanut vuosittain keskimäärin 200 000 henkilöä.

  • 640
    Shares