Eurooppa Politiikka

Saksan AfD-puolueelle povataan yli 20 prosentin kannatusta

Kuvituskuva. Kuva JouWatch / Flickr.
Saksan politiikantutkijoiden mukaan Vaihtoehto Saksalle (Alternative für Deutschland, AfD) tulee keräämään lisäkannatusta ja ohittaa Saksan sosiaalidemokraattisen puoleen (SPD). Asiantuntijoiden mielestä AfD tulee myös nousemaan johtavaksi työväenpuolueeksi.

Politiikan tutkija Oskar Niedermayer kertoo Handelsblatt-lehdelle, että jos hallituspuolueiden ei onnistu pian lisätä kannatustaan ja luoda uutta luottamusta itseensä, tulee AfD viemään heidän kannatustaan ja ohittaa SPD:n. Niedermayerin mukaan syy tähän on kansalaisten kasvava tyytymättömyys hallituspuolueiden työskentelyä kohtaan.

Hallituksen saamattomuus on Niedermayerin mielestä auttanut AfD-puoluetta leventämään kritiikkiään koko poliittisen kentän levyiseksi eikä vain pakolaispolitiikkaan keskittyväksi ja tämä näkyy kannatuksessa.

Kehitykseen ovat Niedermayerin mukaan vaikuttaneet suurelta osin hallituspuolueet itse, koska nämä ovat viime kuukausina riidelleet rivinsä rikki.

Toinen mielipide

Niedermayerin kanssa samaa mieltä on myös politiikantutkija Heinrich Oberreuter Passausta Baijerista.

AfD:n voittokulku kasvaa tyytymättömyydestä hallituspuolueisiin, sanoi Oberreuter Handelsplatt-lehdelle.

Oberreuterin mukaan CDU/CSU:n ja SPD:n muodostamassa hallituksessa nostetaan useita teemoja keskusteluun liiallisella tunteella ja esitetään kiireellisiä tavoitteita, mutta ratkaisu jää puuttumaan. – Tämä kiiretilanne syntyy helposti, kun ongelmat herättävät kansalaisten huomion ja odotukset hallituksen suuntaan kasvavat, kertoo Oberreuter lehdelle.

– Paineesta ottaa hyödyn AfD-puolue, joka luo illuusion yksinkertaisesta ja nopeasta ratkaisusta kulloiseenkin ongelmaan. Tämä saa kansalaiset toivomaan vahvaa hallitusta, kertoo Oberreuter.

Asiantuntijat ennustavat AfD-puolueelle yli 20 prosentin kannatustaan

Mielipidetutkimuksia tekevän Insa:n Herman Binkert uskoo AfD:n nousevan vähintään 20 prosentin tasolle.

AfD-puolueen kannatuksen rajat tulevat vastaan. Puolueella on potentiaalia nostaa kannatustaan noin 4 prosenttiyksikköä, jos he käyttävät potentiaalinsa pohjia myöten, kertoo Binkert. Kuitenkin hänen mielestään on todennäköisempää, että AfD ohittaa pakittavan SPD:n kuin rikkoo 20 prosentin rajan.

AfD voi ottaa keskusta-vasemmiston johtoaseman kansanpuolueena haltuunsa, tiivistää Binkert.

Binkert asemoi AfD-puolueen vahvuuden pakolaisteemaan, joka on kansan huulilla päivittäin.

– Tilastokeskuksen tiedotteet, median välittämät uutiset ja omat kokemukset teemaan liittyen eivät unohdu syksyllä, vaikka kesä olisi kuinka kuuma, kertoo Insa-johtaja.

– Tärkein sanoma kyselyistä tulee CDU-CSU-SPD -hallituksen osalta, koska he näyttävät kadottaneen joka kahdeksannen äänestäjänsä. Vihreät ja AfD näyttävät taas voittaneen uusia äänestäjiä, kertoo Binkert.

Lähteet: Handelsplatt, Handelsplatt

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa