Eurooppa Maahanmuutto

Saksan hallitus: Turvapaikanhakijoiden ikätestit eivät ole luotettavia

Siirtolaisia Wegscheidin raja-asemalla vuonna 2015. Kuva Wikimedia Commons
Turvapaikanhakijoiden ikätestien luotettavuudesta on käyty Saksassa kiivasta väittelyä. Kiivaimmat vastustajat löytyvät sosiaalidemokraateista ja vihreistä.

Saksan liittotasavallan hallitus on päättänyt lopettaa keskustelun kertomalla oman kantansa ikätesteihin, kertoo Neue Osnabrücker Zeitung. Hallituksen mukaan testit eivät kerro täydellä varmuudella turvapaikanhakijan ikää.

Useampia tutkimuksia suositellaan

Saksan perheministeriö suosittelee useampia tutkimuksia toistensa tueksi. Tämän hetkisen tiedon perusteella on suositeltavaa tehdä psykologisten, pedagogisten ja lääketieteellisten testien muodostama kokonaisuus iän varmistamiseksi. Saksassa ikätesteistä vastaa lastensuojelu eikä liittotasavallan virastot.

Tällä hetkellä paikalliset viranomaiset käyttävät erilaisia metodeja, eikä koko Saksan laajuista menetelmää ole määritelty, kertoo ministeriön tiedottaja. Lisäksi tutkimustuloksista ei ole olemassa mitään koko Saksan kattavaa tilastoa.

Yleisin tapa on lastensuojelun työntekijän haastattelu, jossa kiinnitetään huomiota turvapaikanhakijan äänenmurroksen vaiheeseen, parrankasvuun sekä ruumiilliseen kehitykseen. Jos tämä ei tuota varmuutta, voidaan lisäksi käyttää hammasröntgeniä ja käsien luuston röntgenkuvausta.

Vasemmisto vastustaa testejä

Vasemmiston sisäpolitiikan asiantuntija Ulla Jelpke kritisoi hallitusta epätarkoista metodeista ja lääketieteellisten epätarkkojen testien suosimisesta.

Testien epätarkkuuden vuoksi ja niiden sisältämän yksityisyyden loukkausten vuoksi pidämme testejä suhteettomina, sanoo Jelpke.

Saksalaisista 78 prosenttia haluaa, että turvapaikanhakijoille suoritetaan ikätestit. Ikätestin kiivaimmat vastustajat löytyvät Saksan demareista ja vihreistä.

Liity kannattajajäseneksi

Kansalaisen verkkokauppa