Eurooppa Politiikka

Saksan islamistinen kenttä jatkaa voimakasta kasvua

Saksan sisäisen turvallisuuden päällikkö varoitti, että maan radikaali-islamilainen kenttä ei pelkästään kasva, vaan muuttuu hajanaisemmaksi, mikä puolestaan vaikeuttaa tiedusteluoperaatioita.Uutistoimisto DPA:n haastattelussa Hans-Georg Maaßen puolusti ryöpytyksen kohteeksi joutuneita turvallisuusviranomaisia kun oli käynyt ilmi, että Berliinin rekkaiskun suorittanut Anis Amri oli livahtanut hänelle asetetun verkon läpi. Maaßen kertoi viranomaisten tehneen kaiken mitä tehtävissä oli.

Salafistien – tai fundamentalististen sunnimuslimien – määrä Saksassa on kohonnut voimakkaasti nykyiseen noin 9.700:ään vuoden 2011 noin 3.000:sta, sanoi Maaßen.

Salafismi:
Salafismi on äärikonservatiivinen islamin koulukunta, jonka kannattajia esimerkiksi al-Qaidan ja ISIS:n jäsenet ovat. Alun perin salafismi oli uudistusliike, joka pyrki vastustamaan islamiin liitettyjä länsimaisia ajatuksia. Salafistit ovat puritaaneja, jotka pyrkivät seuraamaan profeetta Muhammedin seuraajien kolmea ensimmäistä sukupolvea. Tuota ”kulta-aikaa” salafistit pitävät puhtaimpana ja oikeaoppisimpana uskon muotona, jota he pyrkivät toteuttamaan. Jihadismi on salafismiliikkeen johdannainen.

”Meille tilanteen tekee vakavaksi se, että salafistien määrä ei pelkästään kasva, vaan kenttä muuttuu hyvin hajanaiseksi. Ei ole vain yhtä, kahta tai kolmea aktiivista henkilöä,” hän varoitti.

”Sen sijaan aktiiveja salafisteja on paljon, ja kaikkia näitä täytyy tarkkailla.”

Aiemmin vain muutama henkilö saavutti valta-aseman, mutta tänään salafistikenttä koostuu monesta itsenäisestä pienestä ryhmästä.

”Siksi nykyään ei voi enää puhua yhdestä yhtenäisestä salafistikentästä, vaan käsiteltävänä on useita pesäkkeitä. Se tekee tästä meille paljon vaikeampaa, koska emme voi enää tarkkailla vain muutamaa ihmistä. Meidän täytyy tarkkailla monia ryhmiä,” hän sanoi.

Maaßen puolusti paineen alaiseksi joutuneita turvallisuusviranomaisia, ja sanoi, että vaikka viranomaiset olivat tarkkailleet tunisialaista Amria pidemmän aikaa, he eivät olleet löytäneet perusteita pidätykseen.

”Uskon, että turvallisuusviranomaiset, erityisesti poliisi, ovat tehneet kaiken tehtävissä olevan arvioidessaan Amrin aiheuttamaa uhkaa. On kuitenkin muistettava, että toimimme lakien alaisena, ja lakien muodostamaa raamia meidän täytyy noudattaa,” hän sanoi.

Berliiniläisellä joulutorilla väkijoukkoon rekka-autolla jyrännyt 24-vuotias Anis Amri, jonka Italian poliisi ampui hengiltä useita päiviä terrori-iskun jälkeen, oli ollut viranomaisten tarkkailtavana. Saksan poliisi lopetti tarkkailutoimet tultuaan siihen tulokseen, että Amri oli vain pikkurikollinen, huumekauppias.

Yleistä raivoa herätti se, että kielteisen turvapaikkapäätöksen saanut tunnettu islamistinen radikaali, Amri, olisi pitänyt karkottaa maasta jo kauan sitten.

Terrori-iskun jälkimainingeissa liittokansleri Angela Merkel myönsi, että ”Amrin tapaus herättää kysymyksiä”, ja määräsi tutkimuksen Saksan turvallisuuden tilasta.

The Local.de

  • 87
    Shares

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset