Eurooppa Kulttuuri

Saksan kansallishymnin sanat halutaan muuttaa sukupuolineutraaliksi

Kuva Pixabay.
”Yhtenäisyys ja oikeus ja vapaus” (Einigkeit und Recht und Freiheit) saa jäädä, mutta kansallishymnin kahteen kohtaan vaaditaan muutosta.

Muutosvaatimuksen takana on perheministeriön tasa-arvovaltuutettu Kristin Rose-Möhring, joka on käyttänyt punakynää tehdäkseen tekstistä sukupuolineutraalin.

Rose-Möhring on lähettänyt kaikille ministeriön työntekijöille muistion, jossa esittelee muutosehdotuksensa: ”Isänmaa” (Vaterland) sanan tilalle hän ehdottaa sanaa ”Kotimaa” ja ”Veljellisesti sydämellä ja kädellä” (brüderlich mit Herz und Hand) sijaan tulisi jatkossa laulaa ”Urheasti sydämellä ja kädellä” (couragiert mit Herz und Hand).

Lisäksi Rose-Möhring kertoo muistiossaan haluavansa muuttaa kansallishymnin nimen Saksahymniksi. Rose-Möhring perustelee vaatimustaan  Itävallan esimerkillä, jossa vuonna 2012 lisättiin ”tytär”-sana laulun säkeisiin ”poika”-sanaa tasapainottamaan. Lisäksi Rose-Möhring nostaa esimerkiksi Kanadan, jossa ”poika” sanan tilalle tuli sukupuolineutraalisti ”me kaikki”.

Rose-Möhring on tietoinen, että esitys tulee herättämään kiivasta keskustelua, koska allekirjoittaa muistionsa seuraavasti: ”Ystävällisin sukupuolettomin tervehdyksin keskusteluystävällisenä naistenpäivänä”.

Lähde: Focus

  • 279
    Shares