Eurooppa Politiikka

Saksan KHO vahvisti äärivasemmistolaisen väkivaltasivun kiellon

Kuvituskuva. Äärivasemmistolaisten mielenosoitus Berliinissä 1. toukokuuta 2019. Kuva Shutterstock.

Saksan Korkein hallinto-oikeus on keskiviikkona vahvistanut anarkovasemmistolaisen nettisivuston ja sitä ylläpitävän yhdistyksen kieltämisen. Sisäministeriö oli kieltänyt toiminnan vuonna 2017. Kiellosta oli tehty valitus, joka nyt hylättiin. Ennen ratkaisua oli asian johdosta viime viikonloppuna jo 1600 osallistujan väkivaltaiseksi kääntynyt mielenosoitus.

Kyseessä oleva mediasivusto ”Linksunten.Indymedia” oli keskeisessä osassa Hampurin G20 -huippukokouksen yhteydessä heinäkuussa 2017. Sivuston kautta kutsuttiin mielenosoittajia väkivaltaisiin iskuihin, jotka johtivat vakavaan haitantekoon ja mittaviin vahinkoihin. Hampuri oli kuin sotatanner. Tuolloin yleistynyt anarkovasemmistolainen väkivaltaisten mielenosoitusten traditio on omaksuttu toimintatavaksi sittemminkin. Sisäministeri Thomas de Maiziére (CDU) kielsi järjestön ja sen nettisivut elokuussa 2017.

Hampurin äärivasemmistolaiset mellakat heinäkuussa 2017. Kuva ww.montecruzfoto.org / CC BY-SA 2.0.

 
Viime viikonloppuna, myöhään lauantai-illaksi oli Leipzigiin kutsuttu mielenosoitus Saksan Korkeimman hallinto-oikeuden keskusviraston edustalle. Tavanomaiset iskusanat kaikuivat: ”Alas Jumala! Alas Valtio! Alas Patriarkaatti!” Nyt kuultiin myös: ”Viha, Viha, Viha – Viha suunnaton!” Alkuun normaalin mielenosoituksen tapaan edennyt tapahtuma muuttui vähitellen väkivaltaiseksi, kun mielenosoittajat ryhtyivät heittelemään lasipulloilla poliisia. Katukivet lentelivät, kauppaliikkeitten ja autojen ikkunoita rikottiin. Lisäksi käyttöön otettiin erilaisia ilotulitusvälineitä eli ns. böllereitä ja bengalitulia. Vastaavaa tapahtui vielä väkivaltaisemmin uudenvuodenyönä. Poliisia syytettiin tuolloin provokaatiosta.

Tuohon vaiheeseen asti poliisi toimi korostetun sallivasti, saatuaan kritiikkiä Uudenvuodenyön mellakan hoitamisesta Leipzigin Connewitzin kaupunginosan rajalla. Mielenosoittajia paikalla oli nyt noin 1600 henkilöä. Heitä oli saapunut kaikkialta Saksasta. Myös paikallinen poliisi joutui turvautumaan apuun. Poliisiyksikköjä oli saapunut Baijerista, Brandenburgista, Thüringenistä, Niedersachsenista, Nordrhein-Westfalenista sekä Saksan keskusrikospoliisista.

Kun aktivistit alkoivat kivittää poliisiautoja, ilmoitti mielenosoituksen johtaja tilaisuuden päättyvän. Poliisi oli varautunut tilanteen hallitsemiseen satojen viranomaisten voimalla, vesitykeillä sekä panssaroiduilla ajoneuvoilla. Mielenosoitus hajaantui. Jonkin ajan päästä tilanne jatkui kuitenkin eteläisen kaupunginosan Connewitzin suunnalla.

Hampuri 8. heinäkuuta 2017 äärivasemmiston mellakoinnin jälkeen.

Tammikuun 10. päivänä oli po. nettisivulla julkaistu kutsu viikonlopun mielenosoitukseen. Teksti oli vapaasti käännettynä: ”Olemme suunnitelleet tietoisesti suoraa rintamataistelua sikakyttiä vastaan. Tahdomme myös terävöittää konfliktia suoraan valtion kanssa ja tavoittelemme sen laajentamista. Puolustautumisen vuodet ovat takana. Nyt on valmistauduttava uuteen taisteluun, toivon mukaan vallankumouksellisen vuosikymmenen alkuun. Kutsumme kaikkia vapautusta tavoittelevia militantteja voimia kokoontumaan 25. tammikuuta, yhdessä kaivamaan esille Leipzigin vanhat katukivet ja taistelemaan uuden maailman puolesta!”

Verfassungsschutzin eli suojelupoliisin päällikkö Thomas Haldenwang on Frankfurter Allgemeinen haastattelussa sanonut äärivasemmistolaisen väkivallan muodostavan kasvavan turvallisuusuhan yhteiskunnalle. Hän ei vertaa kehitystä vielä Punaisen Armeijakunnan (RAF) toimintaan, mutta näkee valmiuden väkivaltaisuuteen selvästi kasvaneen. Leipzig on tässä suhteessa polttopiste Saksassa.

Hampuri heinäkuussa 2017. Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0 / Frank Schwichtenberg

Leipzigin pormestari Burkhard Jung (SPD) oli kehoittanut mielenosoittajia toimimaan rauhanomaisesti. Sachsenin sisäministeri Roland Wöller (CDU) vetoaa sekä kaupunkiin että kansalaisyhteiskuntaan väkivaltaisten mielenosoitusten rauhoittamiseksi; osavaltion keinot eivät kaikkeen ehdi. Nyt myös Linken suunnalta on harmiteltu tapahtumien toistuvaa väkivaltaa. Tähän asti niitä on selitelty viranomaistoiminnan virheillä. Mielenosoituksessa oli uhkailtu median edustajia.

Tiedon nettisivuston ”Linksunten.Indymedia” ja sitä hoitavan järjestön kiellon vahvistamisesta illalla saavuttua ei sikäläinen media ole kertonut uusista mielenosoituksista tai väkivaltaisuuksista. Päivän mittaan pienempiä ryhmiä oli kokoontunut Saksan KHO:n viraston läheisyyteen. Poliisi kuitenkin oli vahvasti suojannut alueen.

Lähteet MDR (1, 2, 3), n-tv, Cicero

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit