Eurooppa Politiikka

Saksan kristillisdemokraatit siirsivät taas puoluekokousta – suosikin kiusaksi?

CDU-lippuja. Kuva Secret Pilgrim / Flickr / CC BY-SA 2.0

Saksan kristillisdemokraattinen puolue siirsi toistamiseen puoluekokousta. Ylimääräinen kokous piti olla jo huhtikuussa. Tuolloin se siirrettiin koronakriisin vuoksi. Samaan vedoten joulukuulle määrätty kokous pidetäänkin joskus ensi vuoden alkupuoliskolla. Jos korona sallii.

Suosituin ehdokas Friedrich Merz kritisoi uutta päätöstä. Myös tarkkailijoiden parissa siirtoa pidetään puoluejohdon operaationa hankkia lisäaikaa johdon suosiman Armin Laschetin hyväksi.

Koronarajoitukset toki estävät 1001 edustajan kokoontumisen samaan tilaan. Mutta etäyhteydellä kokous olisi ollut mahdollinen. Nyt kysytään, voiko koronatilanne muuttua muutamassa kuukaudessa perustavasti. Toimivan rokotteen saamisesta ei ole mitään varmuutta.

CDU:n puoluejohdon tilanne alkaa muistuttaa äskettäistä parin vuoden korpitaivalta SPD:n kohdalla. Nykytilanne sai alkunsa joulukuussa 2018, kun puheenjohtajaksi valittiin Annegret Kramp-Karrenbauer. Tämä joutui nopeasti epäsuosioon toistuvien poliittisten epäonnistumisten ja puolueen johtamisen ongelmien johdosta. Niinpä AKK ilmoitti erostaan kuluvan vuoden alussa.

Ehdolle ilmoittautui ensin suurimman osavaltion, Nordrhein-Westfalenin pääministeri Armin Laschet. Kilpailijaksi ilmoittautui puolueen taloussiiven johtohahmo Merz. Hän on ollut pari vuosikymmentä sitten myös oppositiojohtaja CDU-CSU:n liittopäiväryhmän johtajana. Kolmantena kisaan on ilmoittautunut nykyinen liittopäivien ulkoasiainvaliokunnan pj. Norbert Röttgen, vaalit Nordrhein-Westfalenissa 2012 hävinnyt entinen ympäristöministeri.

Merz kävi tiukan kamppailun Kramp-Karrenbaueria vastaan kaksi vuotta sitten. Hän sai yli 48 prosenttia äänistä. Tuoreimman kyselyn mukaan Merz on puolueväen suosikki. Häntä kannattaa tällä hetkellä 45 prosenttia jäsenistä. Laschet on 23 prosentin suosikki. Kolmas ehdokas Norbert Röttgen tuskin voi nousta edes kompromissina johtoon. Hänen lukemansa ovat nyt 13 prosenttia.

Kaikki ehdokkaat ovat lähtöjään Saksan suurimmasta osavaltiosta. Merz on profiloitunut toistuvasti liittokansleri Merkelin politiikan arvostelijana. Laschet on enemmänkin keskitien kulkija. Röttgen uskalsi esittää puolueäänestystä Merkelin Eurooppa-politiikasta 2012, mutta perui esityksensä nopeasti.

Puoluejohdon päätös etäkokouksen sijasta siirtää kokousta vielä kerran on tulkittu yritykseksi pitää kokousväki paremmin hallittavissa samassa kokoustilassa. Sähköinen äänestys koetaan arvaamattomaksi.

Lähteet MDR (1, 2).

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Tagit