Kolumnit

Saksan maahanmuuttoviraston sisäinen käsky: ”Älkää kysykö papereita”

Kuva Wikimedia Commons / public domain

Saksan maahanmuuttoviraston (BAMF) työntekijöiden lautakunta on julkaissut kokouksessa muotoillun kirjeen, jossa esitetään suoraa ja peittelemätöntä kritiikkiä viraston johtoa ja Saksan sisäministeriötä kohtaan. BAMF:n työntekijät eivät halua enää kantaa vastuuta erittäin huonosti hoidetusta pakolaiskriisistä ja sadoistatuhansista huolimattomasti hoidetuista turvapaikkahakemuksista. Kirje esittää, että käskytys tilanteen hoitoon tuli johtoportaasta, eikä työntekijöillä ollut vaikutusmahdollisuuksia tai riittävää koulutusta hoitaakseen työnsä lain edellyttämällä tavalla tai huolella.

Kolmisivuinen kirje paljastaa useita väärinkäytöksiä, jotka määrättiin johtoportaasta käsittelyn jouduttamiseksi ja ruuhkien purkamiseksi. ”Turvapaikkahakemusten käsittelyn jouduttamisella oli yksi suuri tarkoitus. Pikaisen ja joustavan käsittelyn piti vakuuttaa media, että ’me onnistuimme siinä'”, kuten kansleri Merkel julkisesti esitti ”Wir schaffen das”-motollaan.

Erityisesti huomiota herättää se, ettei Bremenin ja Düsseldorfin toimistojen epäselvyyksien paljastuttua tilanne ole parantunut missään. Tämän on estänyt suora käskytys BAMF-keskuksesta Nürnbergistä. Tässä käskytyksessä on käsitelty erityisesti vuoden 2016 alusta Bremenissä paljastunutta ”nopeutettua tunnistamista” sekä ”satojatuhansia hakemuksia, joissa tunnistamista ei ole suoritettu lakien mukaisesti”.

Saksasta turvapaikkaa hakevat henkilöt joutuvat käymään läpi kaksi haastattelua, jotka on virastonjohdon toimesta määrätty vapaaehtoisiksi. Viraston johdon antamissa ohjeissa on erikseen ja yksiselitteisesti käsittelijää määrätty ”olemaan kysymättä papereita”. Kahdesta haastattelusta pois jäämisen seurauksena oli myönteinen merkitä hakemukseen. Lisätutkimuksia ei määrätty. Tuntematon henkilöllisyys ei myöskään ollut este myönteiselle turvapaikkapäätökselle.

Kirjeen viimeinen osa suuntaa sanomansa suoraan BAMF-johtaja Jutta Cordt:lle. Häneltä vaaditaan lopullista ja syväluotaavaa tutkimusta kaikkien turvapaikkahakemusten osalta vuodesta 2015 alkaen. Näitä päätöksiä edeltäneistä päätöksistä kantaa vastuun jokainen käsittelijä henkilökohtaisesti. Tarkastuksen kohteeksi vaaditaan ohjeistuksen laatinutta johtoporrasta eikä ohjeistusta seuranneita työntekijöitä. ”Jatkossa päätösten laatu on asetettava ykköstavoitteeksi suorituspaineilla ladatun tuottavuuden sijaan. Menneisyyden virheiden korjaamista ei saa estää johtoportaan ohjeistuksilla. Vain tällä tavalla voidaan luoda uusi pohja viraston toiminnalle, oikeudenmukaisuudelle ja uskottavuudelle”.

Imperiumin vastaisku

BAMF:n johtoporras on tuohtunut henkilöstölautakunnan syytöksistä ja on uhannut jopa henkilöstölautakunnan lopettamisella. Peruuttamisuhkaan on syynä Baijerin yleisradion (Bayerische Rundfunk) henkilöstölautakunnan puheenjohtajalle Rudolf Scheinost:lle ja varapuheenjohtajalle Gernot Hüter:lle esittämä pyyntö tulla keskustelemaan BAMF-ongelmista suoraan lähetykseen. Molemmat miehet ovat allekirjoittaneet henkilöstölautakunnan kirjeen henkilökohtaisesti.

BAMF:n johto kielsi puheenjohtajia osallistumasta ohjelmaan erottamisen uhalla ja koko henkilöstölautakunnan lopettamisella. Haastattelukiellon uskotaan johtuneen sekä julkisesta kirjeestä  että kaksikon antamasta Nürnberger Nachrichten (NordBayern) haastattelusta, jossa kaksikko kertoi ”viraston vaativan välittömiä muutoksia” ja kritisoi virastojohtoa kovasanaisesti. He kertoivat ”tuntevansa itsensä poliitikkojen ja BAMF:n johdon pettämiksi”.

Tällä hetkellä konfliktissa on menossa suvantovaihe, jossa henkilöstölautakuntaa on kielletty ja BAMF-johto on kieltäytynyt keskustelemasta kriisistä julkisesti. BAMF-keskuksen lehdistökeskus vastaa kyselyihin lyhyesti: ”Katse tulevaan oikeudenkäyntiin suunnattuna emme anna lausuntoja”.

Lähteet: Süddeutsche / Zeit / WN / NordBayern / Achgut / Achgut

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa