Kolumnit

Saksan nettisensuurilaki vastatuulessa

Kuva Wikimedia Commons
Tammikuun ensimmäinen päivä tuli Saksassa voimaan nettisensuurilaki (NetzDG), joka velvoittaa internet-palveluntarjoajia ja toimijoita, kuten FB ja Twitter poistamaan vihapuheen vuorokauden kuluessa miljoonien eurojen sakon uhalla. Suuresta vastustuksesta huolimatta läpi runnottua lakia arvostelee yhä suurempi joukko kansalaisia ja politiikkoja. Laki on purrut jopa ruokkivaa kättä, sillä lain läpi runnonut oikeusministeri Heiko Maas (SPD) on joutunut sen uhriksi.

Viikko lain voimaantulon jälkeen on lain valmistellut oikeusministeri Heiko Maas (SPD) joutunut itse lakinsa sensuroimaksi.

Heiko Maas. Kuva Sandro Halank / Wikimedia Commons / CC BY-SA 3.0

Lainvartijat ovat sensuroineet ministerin seitsemän vuotta vanhan twiitin. Maas kirjoitti viestissään: ”Vierailtuani Saarbrücken islamistisessa yhteisössä on minulle taas kerran selvinnyt mikä idiootti Sarazin on”.

Maasin haukkuma puoluetoveri Thilo Sarrazin on Saksan keskuspankin entinen johtaja ja tunnettu islamkriitikko, joka on kirjoittanut kirjan ”Saksa hävittää itsensä” (Deutschland schafft sich ab) vuonna 2010. Kirja kertoo miten Saksa tulee nykymuodossaan häviämään syntyvyyden laskun ja islamilaisista maista tulevan maahanmuuton takia.

Oikeusministerin tiedottaja vahvistaa ettei ministeri itse ole poistanut vanhaa Twitter-viestiään, joten kyseessä on todella ”omien koirien hyökkäys”.

Oppositio sotajalalla

Oppositio arvosteli lakia jo valmisteluvaiheessa, eikä arvostelu ole laantunut. Saksan liberaalipuolue FDP, vasemmistopuolue Linken ja Saksan vihreät ovat entistä varmempia siitä, että laki on huono ja pitää perua tai vähintäänkin muuttaa.

FDP:n pääsihteeri Nicola Beer haukkuu lakia ”keskeneräiseksi ja epäonnistuneeksi” sekä vaatii lakia korvattavaksi uudelleen valmistellulla lailla.

Simone Peter. Kuva Wikimedia Commons.

Vastaavaa retoriikkaa käyttää Saksan Vihreiden johtaja Simone Peter. Vihreiden mielestä laki ei toimi täydellisesti ja vaatii suuren remontin, jotta AfD-puolueen harjoittama vihapuhekampanja saadaan torjuttua.

Linken-puolueen puheenjohtaja Sahra Wagenknecht syyttää lakia oikeusvaltioperiaatteen rikkomisesta. Wagenknechtin mukaan laki on ”isku kaikkia oikeusvaltiollisia perusteita kohtaan”. Hänen mukaansa oikeusvaltioon ei kuulu yksityisten yritysten päätösvalta siitä, mikä on laitonta ja mikä laillista sananvapautta. Saksan vasemmisto tukee kansalaisaloitetta, jolla pyritään kaatamaan epädemokraattinen laki.

SPD kuitenkin pitää vihapuhelakiaan ainoana tienä kohti unelmavaltiota.

Myös satiirijulkaisut ovat tulilinjalla

Twitter on ottanut tosissaan Saksan hallituksen uhkauksen ja poistanut satiirijulkaisun ”Titanic” twitter-tilin kokonaan. Julkaisu käytti sanaa ”Barbarenhorden” (barbaarijoukko), jolla parodioi AfD-poliitikkoa Beatrix von Storch:ia.

Beatrice von Storch. Kuva Wikimedia Commons

Parodia kohdistui AfD:n kansanedustajan Beatrix von Storchin kirjoitukseen uuden vuoden yöltä ”barbaarisista muslimijoukoista, jotka joukkoraiskaavat”. Twitter sulki myös kansanedustajan tilin 12 tunnin ajaksi.

Oikeistokonservatiivin AfD-puolueen puheenjohtaja Alexander Gauland kritisoi uuden lain sallimaa internet-sensuuria jonka nojalla poistetaan poliittisesti epämiellyttäviä mielipiteitä ja vertasi lakia Stasi-metodeihin.

Sananvapauden rajavalvonnan yksityistäminen ei toimi

Yhdessä viikossa lain nojalla tapahtuneiden ylilyöntien kautta Saksan oppositio ja kansalaiset ovat heränneet käsittämään, ettei sanavapauden valvontaa voida yksityistää. Nyt yksityiset yritykset, kuten FB ja Twitter on valtuutettu arvostelemaan kirjoitusten laillisuutta, satiirin tasoa ja mauttomuutta.

Tämä ei ole kansanvaltaista demokratiaa, huudetaan valtakunnan kaikista nurkista nousevalla äänenpainolla.

Saksan vihreiden johtajatar Peter näkee Titanic-satiirijulkaisun tilin sulkemisen malliesimerkkinä sananvapauden määrittelemisen epäonnistumisesta. Hänen mielestään ei ole suotavaa, että mm. amerikkalainen palveluntarjoaja Twitter saa vaikuttaa Saksan sanavapauden määritelmiin ja rajoihin näin vahvasti.

Vasemmiston johtaja Sahra Wagenknecht yhtyy Peterin näkemykseen ja korostaa, että oikeusvaltiossa oikeuslaitos määrittää mikä on lainvastaista ja mikä ei. Tätä tehtävää ei tulisi missään tapauksessa luovuttaa yksityiselle yritykselle.

Ylisensuurin vaara

Vihreiden tiedottaja Konstantin von Notz varoitti suuresta vaarasta, että sensuuri  muuttuu ylisensuuriksi.

Titanic-julkaisun Twitter-tilin sulkeminen on hyvä esimerkki siitä miten epäselvästi muotoiltu laki ja erittäin lyhyt poistoraja tekevät pahimmillaan. Tämä johtaa väistämättä ylisensuuriin, josta useat tahot ovat varoittaneet.

Lain läpi runnoneen SPD:n eduskuntaryhmän johtaja Andrea Nahles puolustaa lakia. Hänen mukaansa laki on tehty huolella, mutta sen soveltamisessa on oltava huolellinen.

Meidän on tuotava lisää vastuuta internetiin. Internet ei voi olla tila, jossa ei ole lakeja. Sensuurin kanssa tällä ei ole mitään tekemistä, vastasi Nahles AfD-puolueen esittämiin syytöksiin lain Stasi-luonteesta lehdelle.

Tilaa
Ilmoita
guest

0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit