Eurooppa Politiikka

Saksan pääkaupunki Berliini viimeisenä koulutuloksissa

Kuva Pixabay

Sachsen johtaa koulutuloksissa – Berliini viimeisenä.

Uuden sosiaalisen markkinatalouden aivoriihi INSM kertoo uusimmassa selvityksessään, että Saksan osavaltioissa koulun oppimistuloksissa ykkösenä on Sachsen, kertoo N-TV. Toiseksi parhaat tulokset olivat Baijerissa, kolmatta sijaa pitää Thüringen. Pääkaupunki Berliini on pudonnut vertailussa viimeiselle sijalle. Edellisvuonna se oli Bremenin kohtalo.

Selvityksessä käydään koululaisten oppimistulosten ohella lävitse 93 erilaista indikaattoria. Sen tarkoitus on selvittää, kuinka osavaltioissa on osattu optimoida koulutuksen resurssien käyttö niin, että tuloksena ovat parhaat mahdolliset kasvu- ja työllisyysimpulssit.

Tutkimuksessa selvitettiin esimerkiksi, paljonko varoja osoitettiin koululaista kohti, kuinka paljon opettajaa kohti oli oppilaita ja kuinka suuri oli nuorehkojen opettajien osuus. Vertailtiin myös oppikoululaisten ja ammattikoululaisten opintojen keskeyttämistä sekä koetuloksia lukemisessa ja matematiikassa.

Aivoriihen toimintaa rahoittavat metalliteollisuuden ja sähköteollisuuden työnantajaliitot. Tutkimuksessa kehutaan Sachsenia lasten ja nuorten korkeasta osallistumisasteesta päiväkotien esikouluun ja peruskouluun. Kehuja saa niinikään, että vain harva oppilas alittaa vaadittavan vähimmäistason lukemisessa ja matematiikassa. Sitäkin kiitetään, että Sachsenin korkeakouluissa matematiikan ja luonnontieteiden parissa valmistuu paljon insinöörejä ja akateemisen tason opiskelijoita.

Monet ulkomaalaistaustaiset jättävät koulun kesken

Pääkaupungin puutteina mainitaan muun muassa työharjoittelupaikkojen vähäinen tarjonta sekä liian korkea koulun kesken jättävien osuus. Monet ulkomaalaistaustaiset koululaiset jättävät koulun ilman päästötodistusta.

Vuositason muutokset tutkimuksen pisteytyksessä ovat verraten pieniä. Kuuden vuoden ajalta huomiota herättää, että Saksan suurimmat osavaltiot Nordrhein-Westfalen, Niedersachsen, Hessen ja Rheinland-Pfalz, pääkaupunki Berliinin ohella ovat sangen matalalla sijoituksissa. Vain Baijeri suurimmista on petrannut jo aiemmasta hyvästä tasosta. Thüringen oli pitkään kakkosena mutta taloudellinen tilanne näyttää alkaneen vaikuttaa kielteisesti, kuten myös Sachsen-Anhaltissa. Brandenburg Berliinin ympärillä on heikentynyt lähelle pääkaupunkia. Pienistä osavaltioista Saarinmaa ja Hampuri ovat menneet eteenpäin.

Berliinissä ulkomaalaisia ilman Saksan passia on 30 prosenttia väestöstä.  Maahanmuuttotaustaisista 95 prosenttia asuu läntisten osavaltioiden ja Berliinin alueilla. Väestönkasvu ja maahanmuuttopaine kohdistuu samoille seuduille.

Vuoden 2018 lopussa Sachsenissa asuvien ulkomaalaisten osuus väestöstä oli 4,9 prosenttia.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa