Eurooppa

Saksan paikalliset yleisradioyhtiöt haluavat ohjelmiinsa naiskiintiöt

Kuva Kai Wegner / Flickr / public domain.

Saksan paikallisten yleisradioyhtiöiden yhteistyöorganisaatio ARD on ilmoittanut, että se haluaa esittää miehet ja naiset tasavertaisina ekspertteinä ohjelmissaan.

– Ensimmäisenä pyritään mies- ja naispuolisten eksperttien tasapainoiseen suhdelukuun, ilmoitti ARD:n tiedottaja perjantaina. Asiantuntemus tulee kuitenkin edelleen olemaan tärkein valinnan kriteeri.

Sveitsin saksankielinen tv ja radioyhtiö SRF on jo aiemmin uudistanut journalistisia ohjeita ja 1. huhtikuuta se otti käyttöön naiskiintiön asiantuntijoiden haastatteluissa. Nyt on toivottavaa, että toimitukset kiinnittävät huomiota siihen, että ohjelmissa ääneen pääsee yhtä paljon mies- ja naiseksperttejä.

– Pyrimme mies- ja naispuolisten eksperttien kesken tasapainoiseen suhteeseen, tavoite on 50/50, asiakirjassa sanotaan.

Esimiesten tulee aktiivisesti vaatia alaisiaan noudattamaan kiintiöitä. Journalistisia ohjeita laatimassa ollut Lis Borner myönsi, että toimitukset joutuvat tekemään tämän vuoksi enemmän töitä.

Myös saksalainen julkinen televisiokanava ZDF suosittelee sisäisissä ohjeissaan työntekijöitään huomioimaan asiantuntijoiden haastattelujen ja kielenkäytön yhteydessä sekä ohjelmissa näytettävien ihmisten osalta ns. sukupuolten välisen tasa-arvon. ZDF:n tasa-arvo- ja diversiteettiasioista vastaava Marita Lewening sanoo, että sukupuolien tasa-arvoinen kohtelu kielenkäytössä on välttämätöntä menestyksekkään tasa-arvon saavuttamiseksi.

Journalistisilla ohjeilla halutaan herkistää kielenkäyttöä koskevaa tietoisuutta ja tarjota ohjenuoria. Ohjeet on laadittu apuvälineiksi ja niiden käyttö on vapaaehtoista. Niissä ei ole yksiselitteisiä eksperttien sukupuolikiintiöitä koskevia vaateita, kuitenkin ohjeiden loppuun sijoitetussa tarkistuslistassa ohjataan mediatalon työntekijöitä huomioimaan ohjelmien tasapainoinen sukupuolirakenne.

Lähde Junge Freiheit.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa