Eurooppa Talous

Saksan perustuslakituomioistuin palautti EKP:n ja Saksan liittohallituksen ojennukseen

Bundesverfassungsgericht. Kuva Mehr Demokratie / Flickr / CC BY-SA 2.0

Saksan perustuslakituomioistuin on antanut historiallisen tuomion.

Saksan perustuslakituomioistuimen (Bundesverfassungsgericht) valtiolainojen ostoa koskeva tuomio osoitti Euroopan unionin tuomioistuimelle (CJEU) ja Euroopan keskuspankille (EKP) niiden rajat. Se tulee aiheuttamaan pysyviä seurauksia myös muilla politiikan sektoreilla.

Perustuslakituomioistuin totesi Euroopan unionin tuomioistuimen päätöksen joulukuulta 2018 olevan ”ultra vires” (toimivallan ulkopuolella oleva päätös). Euroopan unionin tuomioistuin asettui siinä tukemaan Euroopan keskuspankkia huomioimatta Euroopan unionin oikeussäännöstöä ja Saksan perustuslakituomioistuimen esille tuomia huolenaiheita. Euroopan unionin tuomioistuin ylitti valtuutensa myöntämällä Euroopan keskuspankille kaikkia sen toimia koskevan täysvaltakirjan ja vastuuvapaustodistuksen. Saksan perustuslakituomioistuin haluaa estää juuri tämän.

Perustuslakituomioistuin ei torjunut yleisesti valtion lainojen ostoa monetaarisena valtionrahoituksen toimena. Se moitti sitä, että EKP ei ollut tutkinut tämän politiikan sivuvaikutuksia eläkevakuutuksiin, vakuutuksiin, säästöihin ja kiinteistömarkkinoihin, eikä se ollut osoittanut tätä politiikkaa koskevaa ulostuloreittiä. Euroopan unionin tuomioistuimen päätöksen seurauksiin viitattiin jo tuomiota koskevissa neuvotteluissa heinäkuussa 2019.

EKP:lle perustuslakituomioistuin antoi kolme kuukautta aikaa korjata tähänastiset laiminlyöntinsä. Saksan Bundesbank voi jatkaa osallistumista EKP:n valtionlainojen ostoihin vasta toimitettuaan vakuuttavat todisteet toimintansa laillisuudesta. Muussa tapauksessa sen osallistuminen osto-ohjelmaan kielletään.

Perustuslakituomioistuin syytti Saksan hallitusta ja liittopäiviä siitä, että nämä eivät olleet kriittisesti selvittäneet ja tarkastelleen EKP:n menettelyjen vaikutusta Saksan kansantalouden sekä Euroopan rahaliiton euron osalta. Samalla tuomioistuin vahvisti Saksan hallituksen ja liittopäivien olevan vastuussa äänestäjilleen.

Euroopan vastuupoliitikoille, Euroopan unionin tuomioistuimelle ja EKP:lle perustuslakituomioistuin teki selväksi, mitä näiden tulee tehdä, jotta eurovyöhyke ei muutu täysin vakaan valuutan pohjaa murentavaksi velkaunioniksi. Yksittäiset ylivelkaantuneet valtiot eivät saa luottaa siihen, että EKP rientää aina apuun hädän koittaessa.

Oikeusistuinta ei voida syyttää markkinoiden levottomuuden lisäämisestä tai eurojärjestelmän horjuttamisesta. Poliitikot ja muut markkinatoimijat tietävät kuitenkin nyt mitkä seuraukset ”jatketaan samaa rataa” -politiikalla tulee olemaan.

Lähde Junge Freiheit.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa