Eurooppa Politiikka

Saksan politiikan johtajuuskriisi

Kuva Pixabay.

Saksassa erityisesti sosialistipuolueella on itsetutkiskelun paikka eurovaalituloksen perusteella. Myös kristillisdemokraattipuolue CDU:n tappio oli huomattava.

Saksassa eurovaalien tulos oli suuri pettymys sekä sosialidemokraateille että kristillisdemokraateille. Erityisesti sosialistipuolue SPD:n poliittinen kriisitila syvenee entisestään. Puolue menetti ääniosuudessa peräti 11,5 prosenttiyksikköä saaden enää 15,8 prosenttia. Ohi porhalsivat vihreät, jotka keräsivät 20,5 prosenttia, lisäystä lähes 10 yksikköä. CDU:n tappio oli myös melkoinen; ääniosuus pieneni neljänneksellä 22,8 prosenttiin. Sisarpuolue CSU vahvisti asemiaan Baijerissa niukasti.

Tulos on aiheuttanut välittömästi kuohuntaa politiikan huipulla. SPD:n tuore puheenjohtaja Andrea Nahles on kritiikin kohteena ilmoittanut mittauttavansa kannatuksensa ainakin demarien liittopäiväryhmän johtajana jo ensi viikolla. Vasta äskettäin eroamaan joutunut edellinen puoluejohtaja, nykyinen riviedustaja Martin Schulz arvostelee kiirettä. Normaalisti ryhmäjohto valitaan syksyisin.

Sosiaaliselle medialle vaaditaan sääntöjä

Johtajuuskriisi on jäänyt päälle myös CDU:ssa. Kristillisdemokraattien tuore puheenjohtaja Annegret Kramp-Karrenbauer on joutunut myrskyn silmään kommentoidessaan puolueensa heikkoa menestystä. Hän vaati twitter-viestissään sääntöjä sosiaaliselle medialle (mukaan luettuna Youtube), jotta suitsittaisiin ”mielipidetehtailua”. Lyhenteellä AKK tunnettu puoluejohtaja vertasi some-vaikuttamista siihen, mikäli kaikki Saksan johtavat sanomalehdet yksissä tuumin vaalien alla ilmoittaisivat: ”älkää äänestäkö kristillisdemokraatteja ja sosialidemokraatteja”. Viesti on nähty pyrkimyksenä mielipidevapauden rajoittamiseen, jopa sensuuriin. Sekä liberaalien, vasemmistopuolueen, populistien että vihreiden suunnasta on esitetty painokasta arvostelua.

Vasemmiston tila on suuri kysymysmerkki

Puoluejohtajien harmi vaalituloksesta on ymmärrettävä. Ääniosuuksien lisäksi todelliset lukemat antavat aihetta. Äänestysprosentti nousi 48 prosentista yli 61 prosentin. Äänestämässä kävi vajaat 38 miljoonaa, viime kerralla vajaat 30 miljoonaa, kun äänioikeutettuja nyt oli niukasti vähemmän. Tästä huolimatta CDU:n äänimäärä pieneni nyt 8,4 miljoonaan. CSU:n äänimäärä nousi, tulos yli 2,3 miljoonaa. SPD:n tulos oli uusi katastrofi. Absoluuttisesti äänimenetys oli 2,1 miljoonaa päätyen 5,9 miljoonaan. Toisaalta vihreiden äänien lisäys oli peräti 4,5 miljoonaa nousten lähes 7,7 miljoonaan.

Vasemmiston tila Saksassa on suuri kysymysmerkki. Myös Linke menestyi heikosti saaden 5,5 prosenttia, jossa on miinusta pari prosenttia. Rinnalle kiri FDP, joten molemmat saivat noin 2 miljoonaa ääntä. Aiemmissa vaaleissa FDP on parhaimmillaan ollut yli 10 prosentin puolue. Ääniä saivat edustajapaikkaan oikeutettuna myös Die Partei, valitsijayhdistyspohjainen FW sekä muun muassa eläinsuojelupuolue ja piraatit. Viime mainittu oli eräitä vuosia sitten melko suuri vaikuttaja, vihreisiin verrattava mutta nyt lähes kadonnut.

Vaalin jälkeen kysytään nyt mediassa, onko Grüne uusi ´kansanpuolue´, kuten tähän asti on kutsuttu sekä Unionia että demareita. Erityisesti SPD:llä on itsetutkiskelun paikka.

Lähteet N-TV, ZDF, Wahlrecht

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Kansalaisen verkkokauppa