Eurooppa Politiikka

Saksan politiikassa väreilee

Kuva Pixabay.

Kahden osavaltion tulokset ovat hallinneet Saksassa keskustelua kuluneen kahden viikon aikana.

Saksan politiikassa väreilee – sananmukaisesti. Brandenburgiin ja Sachseniin näyttää syntyvän uusi yhteistyöasetelma, Kenia-koalitio. Politiikan slangissa se tarkoittaa musta-puna-vihreää liittoa. CDU, SPD ja Grüne ovat löytämässä yhteisen sävelen, Potsdamissa demarien ja Dresdenissä kristillisdemokraattien johdolla.

Uusi poliittinen asetelma on seurausta AfD:n suurvoitosta ja Linken suurtappiosta. Edellisen kanssa eivät muut tahdo yhteistyötä, vaikka puolue nousi toiseksi suurimmaksi, jälkimmäinen kelpaisi demareille, mutta menetti liikaa.

Brandenburgissa tahtookin pääministeri Dietmar Woldke kokeilla uutta, johon CDU ja vihreät ovat valmiit. Liitolla olisi 50 paikkaa eli selvä enemmistö 88 edustajasta, vaikka SPD ja CDU kokivat menetyksiä vihreiden noustessa 10 paikkaan. AfD kaksinkertaistui 23 paikkaan lähelle demareita. Osavaltiossa oli ainoana vasemmistohallitus, mutta Linke romahti 10 paikkaan.

Sachsenissa CDU jatkaa suurimpana, vaikka koki suuren tappion saaden 45 edustajaa. Hallituskumppani demareilla on enää 10 paikkaa eli se on parlamentin pienin ryhmä. Enemmistön mentyä hakee pääministeri Michael Kretschmer lisätukea vihreistä. Koalitiolla olisi selvä enemmistö, 67 paikkaa, kun oppositiossa AfD on 38 ja Linke 14 paikassa. AfD sai 24 lisäpaikkaa ja Linke menetti 13 edustajaa.

Thüringenin vaalit lokakuussa ovat kohtalonkysymys Linkelle, jolla on ainoa pääministerinsä puna-puna-vihreän hallituksen johdossa. Bodo Ramelow on onnistunut verraten hyvin tilanteessa,jossa hallituksella on yhden paikan enemmistö. CDU on parlamentin suurin, mutta mittauksissa menettänyt kannatustaan Linken ollessa piikkipaikalla. Kolmantena palkintosijaa kärkkyy AfD, joka viimeksi nousi tyhjästä parlamenttiin.

Nyt Linke ja AfD voivat yhdessä saavuttaa puolet äänistä, mutta siitä ei hallitusta tule. Siksi CDU:n paikallinen johtomies Mike Mohring onkin esittänyt laajan keskustan hallitusta, joka olisi superkoalitio – mukana demarit, vihreät sekä liberaalit, jotka ylittänevät äänikynnyksen.

Lähteet Merkur, MDR

  • 62
    Shares
Tagit