Eurooppa Maahanmuutto

Saksan sisäisen tiedustelun päällikkö varoittaa jihadistivaimoista ja -lapsista

Muokattu Steve Evansin kuvasta / Wikimedia Commons / CC BY 2.0
Saksan sisäisen tiedustelun päällikkö varoittaa saksalaisten ISIS-taistelijoiden vaimojen ja lasten aiheuttamasta uhasta heidän palattuaan kotiin Lähi-idästä. Jo kolmannes 950 Saksasta Lähi-itään matkustaneesta vierastaistelijasta on palannut.

Hans-Georg Maassen, Saksan sisäisen tiedustelun päällikkö varoitti sunnuntaina, että monet Islamilaisen valtion taistelijoiden vaimoista ja lapsista identifioivat itsensä jihadisteiksi ja saattavat aiheuttaa merkittävän turvallisuusriskin palattuaan Lähi-idästä, kertoo Deutsche Welle.

On lapsia, jotka on aivopesty ja radikalisoitu IS-alueen ”kouluissa”. Meille tämä on ongelma, koska monet näistä lapsista ja teineistä voivat olla vaarallisia, Maassen sanoi.

Taistelualueilta palaavia vaimoja Maassen luonnehti usein radikalisoituneiksi ja IS-ideologiaa tunnustaviksi, joten heidätkin täytyy luokitella jihadisteiksi. Tämä ei Maassenin mukaan tarkoita sitä, että he välittömästi olisivat valmiita suorittamaan terrori-iskuja Saksan maaperällä, mutta ”heitä tulee pitää silmällä”.

Saksan jihadistit lukuina

Saksan hallituksen arvioiden mukaan noin 700 Saksassa asuvaa islamistia aiheuttavaa merkittävän turvallisuusuhan, mikä tarkoittaa sitä, että he saattaisivat suorittaa terrori-iskun. Näissä luvuissa on mukana myös naisia.

ISIS:n vallattua alueita Irakissa ja Syyriassa vuonna 2014, noin 950 jihadistia on matkustanut Saksasta näille alueille. Noin 20% heistä on naisia. Kun Islamilainen valtio menettää koko ajan enemmän maa-alueita, yhä useampien odotetaan palaavan lähtömaahansa. Noin kolmasosa Saksasta lähteneestä 950 vierastaistelijasta on jo palannut, ja suurin osa heistä on naisia ja lapsia.

Maassenin mukaan suurin osa miespuolisista vierastaistelijoista palaa vasta, kun ISIS on menettänyt pelin Lähi-idässä kokonaan.

Lähi-idästä kotiin ja nettirintamalle

Maassen varoittaa, että vaikka Islamilainen valtio menettää pian loputkin hallussaan olleista maa-alueista, sota radikaalia islamia vastaan on kaikkea muuta kuin ohi. Maastossa tapahtuvan sodankäynnin sijaan jihadistiryhmä on muodostumassa joksikin, mitä tiedustelun päällikkö kutsuu ”maailmanlaajuiseksi kyberkalifaatiksi”.

Samaa on sanonut Saksan liittovaltion rikospoliisin päällikkö Holger Munch.

Olemme todenneet viime vuosina, että niin sanottu Islamilainen valtio on erittäin sopeutuvainen, hän totesi jokin aika takaperin.

Hän sanoi myös, että jihadistien internet-verkostot ovat jo kauan olleet olemassa, ja osoittautuneet viranomaisille erittäin vaikeiksi kontrolloida.

Maassen varoitti myös Euroopassa leviävästä IS-propagandasta, joka houkuttelee militanttiehdokkaita osallistumaan jihadiiin heidän omissa maissaan.

He sanovat: sinun ei tarvitse matkustaa Syyriaan tai Irakiin taistelemaan. Voit suorittaa jihadia kotonasi. Siksi monet, jotka olivat aikeissa matkustaa jihad-alueile ja joiden matkalaukut olivat jo pakattuina, pysyvätkin kotonaan, Maassen painotti.

  • 1.7K
    Shares

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset