Eurooppa Politiikka

Saksan sisäministeri Seehofer arvosteli AfD:n politiikkaa – Saksan perustuslakituomioistuin arvostelee nyt Seehoferia

Horst Seehover (CSU). Kuva Michael Lucan / Wikimedia Commons / CC BY-SA 3.0 DE

Saksan perustuslakituomioistuin arvostelee tuoreessa ratkaisussaan Horst Seehoferin menettelyä, kun tämä sisäministeriön nettisivuilla arvosteli kovin sanoin AfD:n politiikkaa syksyllä 2018. AfD valitti asiasta Karlsruhen tuomioistuimeen. Ratkaisu saatiin viime viikolla.

Sisäministeri Seehofer (CSU) oli 14. syyskuuta 2018 antanut haastattelun tietotoimisto DPA:lle. Haastattelu julkistettiin ministeriön virallisilla sivuilla. Tuomioistuin lausui, että ministerilläkin on oikeus poliittiseen arvosteluun, mutta ei julkisessa asemassaan. Se vaarantaa luottamuksen julkisen viranhoidon puolueettomuuteen, sanoi oikeuden puheenjohtaja Andreas Vosskuhle.

Tapaus sai alkunsa AfD:n (Alternative für Deutschland, Vaihto Saksalle) pyrittyä käymään keskustelua liittopresidentti Frank-Walter Steinmeierin (SPD) toiminnasta. AfD syytti presidenttiä ”äärivasemmistolaisen suurtilaisuuden” julkisesta tukemisesta. Kyseessä oli 2018 syyskuun alussa Chemnitzissä järjestetty ulkomaalaisvihan vastainen konsertti, jossa esiintyi suojelupoliisin tarkkailussa ollut vasemmistolainen punk-yhtye (Feine Sahne Fischfilet, Hieno kermainen kalafilee).

Sisäministeri sanoi haastattelussa AfD:n puheiden olevan ”valtiollemme äärimmäisen vaarallisia”. Presidenttiä ei voi pistää matalaksi kuin markkinatorilla. AfD:n toiminta on ”valtionvastaista”. Seehofer sanoi myös: ”He asettuvat tätä valtiota vastaan. Mutta sanovat olevansa demokraatteja”.

Seehoferin haastattelu poistettiin sittemmin ministeriön sivuilta. Nyt parlamentaarinen valtiosihteeri Günter Krings sanoo sisäministeriön käyvä kriittisesti lävitse nettisivujen julkaisut. Krings totesi oikeuden ratkaisun antavan myös ministerille arvostelun vapauden politiikan kentällä.

AfD:n puheenjohtaja Jörg Meuthen kiitteli oikeuden päätöstä, joka osoittaa Saksan olevan toimiva oikeusvaltio; hyvä päivä puolueelle, mutta myös saksalaiselle demokratialle.

Lähteet t-online (1, 2), Tagesschau.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit