Eurooppa Politiikka

Saksan sosiaalidemokraattien johtaja joutui eroamaan

Andrea Nahles. Kuva Pixabay.

Saksan sosiaalidemokraattisen puolueen johtaja Andrea Nahles erosi puolueen kannatuksen romahdettua.

Saksan sosialidemokraattisen puolueen huipulla tuulee. Puheenjohtaja Andrea Nahles ilmoitti eilen erostaan, kertoo Spiegel. Samalla hän eroaa myös liittopäiväryhmän johtopaikalta.

Nahles oli joutunut voimakkaan kritiikin kohteeksi kehnon eurovaalituloksen vuoksi. Hän ilmoittikin mittauttavansa kannatuksensa parlamenttiryhmän johtajana. Normaalisti valinnat tehdään syyskauden alussa vuosittain. Nahles pisti arvovaltansa peliin ja sanoi eroavansa myös puoluejohdosta, jos kärsii tappion. Ryhmän kokous oli määrä olla 4. kesäkuuta.

Pahaksi onneksi viikonlopun alla julkistettiin mielipidemittaus, jossa demarien kannatus oli enää 12 prosenttia. Eurovaaleissa oli pudottu alle 16 prosentin ja hävitty vihreille. Lopulta Nahles heitti pyyhkeen kehään. Hän saattaa luopua politiikasta kokonaan.

Puoluejohtajan ura kesti vain vuoden

Nahles nousi SPD:n johtoon huhtikuussa 2018. Sitä ennen tehtävää hoiti väliaikaisena varapuheenjohtaja Olaf Scholz, kun Martin Schulz oli jättänyt tehtävänsä painostuksen edessä.

Schulz huudettiin yksimielisyyden vallitessa puheenjohtajaksi maaliskuussa 2017. Viisi vuotta Euroopan parlamentin puhemiehenä juuri toiminut Schulz nautti suurta suosiota. SPD näytti voivan nousta jopa Unionin rinnalle, kun Merkelin hohde alkoi rapistua.

Syksyn 2017 liittopäivävaalit olivat suuri pettymys, kun kannatus putosikin 20 prosenttiin. Alkoi Schulzin lähtölaskenta. Hänen varjoonsa oli jätetty kahdeksan vuotta johtajana toiminut Sigmar Gabriel.

Pitkän linjan demari ja ensimmäinen naispuheenjohtaja

Andrea Nahles liittyi puolueeseen 1988. Vuodesta 1995 hän oli nuorsosialistien (JuSo) johdossa neljä vuotta. Liittopäiväedustajana hän oli kahteen otteeseen, viimeksi vuodesta 2005 alkaen. SPD:n pääsihteerinä hän toimi vuosina 2009-2013, minkä jälkeen työministerinä vuoteen 2017 asti. Sen jälkeen hänet valittiin liittopäiväryhmän johtoon, ennen tuloaan ensimmäisenä naisena SPD:n puheenjohtajaksi.

Puoluejohtajan tehtäviä hoitaa nyt väliaikaisesti Rheinland-Pfalzin pääministeri Malu Dryer. Puoluekokous on sääntöjen mukaan joulukuussa.

SPD:n olemassaolo vaakalaudalla

SPD on jatkuvassa olemassaolon kriisissä, todetaan kommenteissa. Puolueen strategia on ollut hakusessa jo vuosia. Menettääkö se kohtalokkaasti asemansa toisena suurena kansanpuolueena. Myös CDU:ssa tuulee. Nahlesin ero ja puolueen sekasorto saattavat johtaa hallituksen hajoamiseen ja ennenaikaisiin vaaleihin.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit