Eurooppa Politiikka

Saksan suurimman osavaltion kunnallisvaalit – demareille taas kirvelevä tappio

Kuva Sven-Sebastian Sajak / Wikimedia Commons / CC BY-SA 3.0

Kunnallisvaalit Saksan suurimmassa osavaltiossa Nordrhein-Westfalenissa olivat jälleen kerran sosialidemokraateille pettymys. Kristillisdemokraatit pysyivät suurimpana, vaikka tappiota tuli. Vihreät menestyivät hyvin, mutta demarit olivat vielä edellä.

Viime viikonlopun kunnallisvaalit, joiden yhteydessä pidettiin myös mm. pormestarivaaleja, saivat liikkeelle hiukan yli puolet äänioikeutetuista. Edelliskerralla äänesti noin puolet. Osavaltion väkiluku on 18 miljoonaa. Äänioikeutettuja heistä oli yli 14 miljoonaa. Pidetyt vaalit olivat kuluvan vuoden tärkein poliittisen mielialan puntari Saksassa.

Vaalitulos oli kristillisdemokraateille menestys, vaikka ääniosuus laski kolmella prosentilla noin 34 prosenttiin. Tulos nostaa pääministeri Armin Laschetin (CDU) asemia kristillisdemokraattien puheenjohtajakamppailussa. Ääniosuus on lähellä mielipidemittausten kannatusta koko Saksassa.

Sosialidemokraatit kokivat seitsemän prosentin vaalitappion ja saivat enää reilut 24 prosenttia äänistä. Kannatus on korkeammalla kuin muualla Saksassa nyt (17-18 prosentissa), mutta vastaa vuosikausien lamaannusta puolueelle, joka kerran oli myös osavaltion pääministeripuolue. Erityisesti jakso 1980-2005 oli demarien kulta-aikaa. Ensi kerran suurimmaksi SPD nousi v. 1966 ja kamppaili jo sitä ennen ja jälkeen tasaveroisesti kannatuksesta CDU:n kanssa. Vielä vuonna 2012 demarit olivat ykkösenä.

Vihreät saivat suuren voiton, nousten yli kahdeksan prosentin lisäyksellä 20 prosentin kannatukseen. Tämäkin vastaa yleissaksalaista tilannetta, jossa hiukan matalampi (18 prosentin) kannatustaso viime on liittopäivävaalien 9 prosentista kaksinkertaistunut. Vihreiden korkeimmat viime vuoden lukemat jopa suurimman Saksan puolueen asemasta (n. 25 prosentista) ovat nyt madaltuneet lähinnä Merkelin tiukan koronapolitiikan seurauksena.

Liberaalisen FDP:n tuen suurimmassa osavaltiossa antoi 5,5 prosenttia, hieman aiempaa enemmän. Linke menetti aiemmasta prosentin pudoten 3,8 prosenttiin. AfD kykeni kaksinkertaistamaan osuutensa, mutta on yhä pieni tekijä 5 prosentilla. Erilaisilla pienpuolueilla on seitsemän prosentin osuus.

Tarkkailijat ovat panneet merkille, että sosialidemokraatit ovat menettäneet otteensa eritoten perinteisistä teollisuuskaupungeista. Nordrhein-Westfalen suurimpana osavaltiona käsittää Ruhrin alueen suurten teollisuuskaupunkien lisäksi muitakin tunnettuja keskuksia. Pääkaupunki Düsseldorfin ohella voidaan mainita miljoonakaupunki Köln, entinen liittotasavallan pääkaupunki Bonn, Essen, Dortmund, Wuppertal, Hamm, Leverkusen, Mönchengladbach, Münster ja Aachen.

Lähde Tagesschau.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Tagit