Eurooppa Maahanmuutto

Saksan turvapaikanhakijoissa ammattitaitoiset ovat yksittäistapauksia

Kuva Pixabay
Tarvitaan vuosia, ennen kuin vuoden 2015 jälkeen Saksaan tulleet turvapaikanhakijat ovat sopeutuneet yhteiskuntaan. Erityisen vaikeaksi tulee muodostumaan työpaikan saaminen.

Franz Heuelin mukaan Mettmanin maakunnassa on noin 3 000 työnhakijaksi kirjautunutta turvapaikanhakijaa. Työnvälityksen edistämiseen keskittyvän ME-aktiv:in johtaja Heuel antoi kaupunginhallitukselle selvityksen tilanteesta.

Ensimmäinen kohta Mettmanin aluetta käsittelevässä selvityksessä käsittelee ”integration point”-kohtaamispaikkaa. Yhden katon alle keskitetty toiminta käsittää paikallisen TE-toimiston ja ME-aktiv -järjestön, jotka molemmat yrittävät auttaa pakolaisia löytämään näköaloja työn tai koulutuksen osalta. Alueella on vuoteen 2017 mennessä ollut 550 pakolaista sosiaalivakuutuksen vaatimassa työtehtävässä, kertoo Heuel tiedotteessaan. Tämän on Heuelin mukaan mahdollistanut ”yhteisöllinen solidaarisuus ja vapaaehtoisten auttajien toiminta”.

– Yleensä nämä ansiot eivät riitä elämiseen, joten valtion on täytettävä ansioita sosiaaliturvalla, kertoo Heuel.

– Saadakseen vakituisen riittävän hyvin palkatun työpaikan pakolaisen on osattava saksan kieltä siinä määrin, että hän ymmärtää työehdot ja -lait, jotka suojaavat häntä. Muuten työskentely on mahdotonta tai alipalkattua. Lisäksi on kyettävä näyttämään ammattitaito. Tätä varten Bertesmann-säätiö on kehittänyt näyttökokeita, kertoo ME-aktiv -johtaja.

– Useat pakolaiset ovat alle 35-vuotiaita ja erittäin motivoituneita, ja heillä on edessään pitkä ammatillinen ura. Alueellamme työssä olevat 550 henkilöä ovat enemmän kuin odotettiin, kun tulosta verrataan tulijoiden ammatti- ja kielitaitoon. Useat heistä ovat luku- ja kirjoitustaidottomia jopa omalla äidinkielellään.

Toivo, että Saksaan olisi virrannut ammattitaitoista työvoimaa ei ole Heuelin mukaan realisoitunut

– On selvää, että heidän joukossaan on lääkäreitä ja insinöörejä, joiden integraatio on helppoa, mutta he ovat yksittäistapauksia.

Lähde: Westdeutsche Zeitung

  • 203
    Shares

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset