Eurooppa Politiikka

Saksan ulkoministeriö kannattaa Albanian ja Makedonian EU-jäsenyyttä

Kuva William Murphy / Flickr.
Saksan ulkoministeriö haluaa aloittaa EU-jäsenyysneuvottelut Albanian ja Makedonian kanssa.

Saksan ulkoministeriön mielestä Länsi-Balkanin liittyminen Euroopan Unioniin on tavoite, joka on saavutettava. Liberaalipuolue FDP on ilmoittanut vastustavansa neuvotteluiden aloittamista, vaikka CDU/CSU-SPD -hallitus näkee neuvottelut ”positiivisena signaalina” näiden kahden maan kansalaisille.

– Neuvotteluiden aloittaminen olisi rohkaiseva signaali Makedonian ja Albanian nuorille, sanoo ulkoministeriön pääsihteeri Michael Roth Welt-lehdelle.

– Neuvottelut muodostuvat pitkiksi ja ovat sidottuja tiettyihin reformeihin ja niissä etenemiseen. Neuvotteluja ei seuraa automaattinen jäsenyys vaan se on nähtävä ensimmäisenä etappina pitkällä matkalla, kertoo Roth lehdelle.

Länsi-Balkanin geopoliittista asemaa vähätellään ja Saksan ulkoministeriön mukaan jäsenneuvottelut tähtäävät ”alueen vakauteen ja demokratian lisäämiseen, jotka vaativat avukseen riittävän määrän rohkaisua ja motivointia, sekä selvät vaatimukset kehityksen suhteen”.

– Demokratia, vapaus ja oikeusvaltio lisättynä turvallisuudella ja hyvinvoinnilla ovat näiden maiden ihmisten toiveena. EU:n on tehtävä selväksi vaikutusvaltansa näiden asioiden kehityksessä ja pyrittävä täyttämään tyhjiö ennen kuin Venäjä sen tekee, kertoo Roth lehdelle.

Saksan hallitusrintaman sisälläkin on neuvotteluiden aloittamisen vastaisia voimia, joten asia on epäselvä ja kiistanalainen myös Saksan hallituksessa.

Eurooppa-neuvosto, joka koostuu EU-maiden johtajista, päättää neuvotteluiden aloittamisesta huippukokouksessaan kesäkuun lopulla.

Lähde: Welt

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit