Eurooppa Talous

Saksan valtiovarainministeri: Elvytyspaketti on EU:lle ”Game Changer”

Euroopan komission rakennus.

EU-jäsenmaat jättävät parhaillaan uuden EU-rahaston varoja koskevia suunnitelmia. Saksan valtionvarainministeri kertoo, mitä hän ajattelee siitä pitkällä tähtäimellä.

Saksa, Ranska, Espanja ja Italia ovat vaatineet EU-jäsenmaita mahdollistamaan väitetysti koronakriisiin liittyvän apurahaston nopeamman startin. Nämä neljä suurta EU-maata, jotka yhteensä ovat saamassa 750 miljardin uudelleenrakennusrahastosta lähes 400 miljardia euroa,  kehottivat muita jäsenvaltiota ratifioimaan rahaston ”niin nopeasti kuin mahdollista”. Asiasta kertoi Saksan valtionvarainministeri Olaf Scholz (sosiaalidemokraatit) 28. huhtikuuta.

Scholtz uskoo, että nyt on ”historiallinen mahdollisuus” muovata yhdessä Euroopan tulevaisuutta. Scholz katsoo, että meneillään oleva uudelleenrakennusrahaston toimeenpano on keskeisten valintojen hetki EU:lle. Hän kutsui sitä ”Game Changeriksi” ilmastoneutraalin ja digitaalisen Euroopan puolesta.

Suunnitelman rahoittamiseksi EU-komission kaavaillaan ottavan toistaiseksi vielä hämärän peitossa olevan summan velkaa koko EU:n nimissä. Kaikkien 27 jäsenmaan tulee vielä hyväksyä tämä. 19 maata on jo toiminut näin. Vielä puuttuvat Viro, Suomi, Irlanti, Itävalta, Puola, Romania ja Unkari.

Scholz painotti lausunnossaan yhdessä ranskalaisten, italialaisten ja espanjalaisten kollegoidensa kanssa, että Saksan menosuunnitelma on ”todellinen eurooppalainen suunnitelma”, sillä se tukee myös vesivoimaenergiaa, mikroelektroniikkaa ja tietojenkäsittelyä koskevia kansainvälisiä projekteja, joihin myös muut EU-maat voivat osallistua. Koko 750 miljardin potista Saksa olisi saamassa 25,6 miljardia euroa ilmaista tukirahaa, jota ei tarvitse maksaa takaisin.

Ranskan valtionvarainministeri kehotti EU-komissiota tarkastamaan nopeasti kansalliset menosuunnitelmat, jotta ne voidaan hyväksyä viimeistään heinäkuussa ja rahat – mukaanlukien Ranskalle tuleva 40 miljardia – voivat alkaa virrata rahastosta jo ennen kesän loppua.

Italian valtionvarainministeri puhui ”ratkaisevasta hetkestä Euroopalle”, koska jäsenmaat ovat yhdessä päättäneet korjata pandemian aiheuttamat taloudelliset vahingot. Italia on saamassa rahastosta 191,5 miljardia euroa.

Espanjan valtionvarainministeri ylisti sitä, että EU-maat ovat päättäneet ottaa yhdessä velkaa ”investoidakseen yhteiseen tulevaisuuteemme”. Hän on varma, että 140 miljardia euroa saavasta Espanjasta voi tulla rakennusrahaston tuella ”yksi eurooppalaisen toipumisen moottoreista”.

Lähteet FAZ, Kansalainen (1, 2), AP.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit