Eurooppa Politiikka

Saksan vasemmistopuolueen johtaja väistyy

Sahra Wagenknecht. Kuva Superbass / Wikimedia Commons / CC BY-SA 4.0

Politiikan jättävä Sahra Wagenknecht on Saksan suosituin poliitikko.

Tuoreessa mielipidemittauksessa on Saksan suosituimmaksi poliitikoksi noussut vasemmistopuolue Linken Sahra Wagenknecht. Tulos herättää huomiota, koska pitkään puolueen johtaviin hahmoihin kuulunut Wagenknecht on juuri jättänyt asemansa puolueen johtavissa tehtävissä, kuten liittopäiväryhmän puheenjohtajana. Toisena suosiossa on liittokansleri Angela Merkel, kolmantena vihreiden johtohahmo Robert Habeck.

Saksan politiikan epävakaisuus, poliittisen kentän murros ja voimasuhteiden järkkyminen näkyy poliitikkojen suosiossa. Vaikka Merkelin aika on loppumassa, on CDU:n uusi puheenjohtaja Annegret Kramp-Karrenbauer pahasti takamatkalla. Hänen edellään on kuusi puoluetoveria ja AKK on vasta sijalla 18. Edellä, sijalla 4 on äskeisen puheenjohtajaäänestyksen hävinnyt Friedrich Merz.

Sosialidemokraattien tilanne ei ole paljon parempi. Kannatus on jämähtänyt 15 prosentin tasolle. Suosiolistalla kahdeksantena löytyy ensimmäinen demari, väliaikainen puheenjohtaja Olaf Scholz. Puolue on kärsinyt linja- sekä johtajuusongelmista. Puheenjohtajaa on Sigmar Gabrielin pitkän palveluksen jälkeen vaihdettu vuoden välein. Uusi johto valitaan 6-8. joulukuuta.

Habeckin ohella vihreiden puheenjohtajana toimiva Annalena Baerbock on hänkin korkealla mittauksissa viidennellä sijalla. FDP:n puheenjohtaja Christian Lindner on yhdeksäntenä. CDU/CSU:n vahvoja miehiä edustaa mm. Baijerin Markus Söder seitsemäntenä. Erot tulosten pisteytyksessä ovat melko pieniä

Kyselyn mielenkiintoisin tulos lienee Wagenknechtin suosion oirearvo. Kuten saksalaisen yleisön mielipide poikkeaa puolueiden linjasta, on poliitikko vuosien ajan arvostellut Saksan ”tervetuloa” -turvapaikkapolitiikkaa vuosikausien ajan.

Äärivasemmistolaiset aktivistit kakuttivat hänet puoluekokouksessa 2016. Seuraavassa kokouksessa paukutettiin pöytää, kun poliitikko vaati työperäisen maahanmuuton. Aktivistien julkilausuma oli otsikoitu ”Kakkua ihmisvihaajille”.

Hiljattain Wagenknecht arvosteli itäisen Saksan viimeaikaisia surkeita vaalituloksia, joista puolue on itse vastuussa valitun linjan vuoksi. On vieraannuttu työläisten elämästä, kritisoi Wagenknecht.

Lähteet Merkur, n-tv

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Tagit