Eurooppa Maahanmuutto

Saksan vihreät vaativat kansalaisuuden saannin helpottamista

Bündnis90 / Die Grünen. Kuva Wikimedia Commons / public domain.

Saksan vihreät vaativat kansalaiseksi pääsyn helpottamista. Saksan kansalaisuus tulisi saada maassa syntymisen perusteella, mikäli toisella vanhemmalla on luvallinen asuinpaikka maassa. Lisäksi tulisi sallia useamman maan kansalaisuus.

Saksan vihreiden mukaan oikeus kansalaisuuteen tulisi siten koskea kaikkia, joilla on oleskeluoikeus tai määräaikainen oleskeluoikeus Saksassa. Maassa asumisen vaatimus kansalaisuuden hakemiseen tulisi laskea kahdeksasta vuodesta viiteen, turvapaikan saaneiden kohdalla kolmeen vuoteen. Kansalaisuutta hakevien omien perheenjäsenten tulisi voida päästä kansalaiseksi, kohdaltaan maassa asumisen säädettyjä aikarajoja aikaisemmin.

Kansalaisuuden saannin helpottamiseksi ei koulussa tai opiskelemassa olevien enää tarvitsisi esittää todistusta elatuksestaan. Aikuisikäisten kohdalla poistettaisiin kansalaisuuden kielitaitovaatimukset, mikäli he sairauden, vammaisuuden tai iän vuoksi eivät kykenisi enää saksaa oppimaan.

Vihreiden liittopäiväryhmän esityksessä sanotaan myös, että laaja hyvitys olisi suotava henkilöille ja heidän jälkeläisilleen, jotka eivät ole saaneet kansalaisuutta (tai joilta se on otettu pois) diskriminoinnin tai poliittisen, rasistisen tahi uskonnollisen vainon johdosta. Vielä vaativat vihreät tutkimusta siitä, miksi kansalaisuuden saaminen on Saksassa eurooppalaista tasoa alempana.

Viime joulukuussa esitti liittopäivien vihreä varapuhemies Claudia Roth, että ilmastopakolaisille olisi myönnettävä kansalaisuus. Hän sanoi pakolaisuuden ja maahanmuuton johtuvan ilmastokriisistä, ennen kaikkea maailman Etelässä, joka on vähiten vaikuttanut ilmaston lämpenemiseen. Siksi ilmastonsuojelussa on kysymys globaalista oikeudenmukaisuudesta, perusteli Roth.

Lähde Junge Freiheit.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit