Eurooppa Politiikka

Saksan vihreissä kannetaan huolta ilmastoaktivisti Gretasta

Greta Thunberg. Kuva Anders Hellberg / Wikimedia Commons / CC BY-SA 4.0

Saksan vihreiden puheenjohtaja on huolissaan ilmastoaktivisti Greta Thunbergin mielenterveydestä. Habeck sanoo, että tytön kokema julkisuus olisi kova paikka kenelle tahansa. Hän ei enää ole tavallinen ihminen, vaan figuuri kuten valkokankaan tähti tai romaanihenkilö.

Saksan vihreiden uusi puheenjohtaja Robert Habeck toivoo, että Gretalla olisi ympärillään tarpeeksi viisaita ihmisiä, jotka toppuuttelisivat vauhtia, ettei tyttö ammenna itseään tyhjiin. Jatkuvassa julkisuudessa ihmisen yksityinen liikkumatila kapenee; kaikki tuntevat henkilön ja häneen voi kohdistua sekä vihamielisyyttä että palvomista. Tämä voi aluksi olla häikäisevää, mutta asialla on muitakin vaikutuksia, myös minuutta, persoonallisuutta kohtaan.

Habeck sanoi n-tv:n aamuohjelmassa toivovansa, että tytön lähellä olisi joku, joka sanoisi: Nyt riittää. Olepas jälleen ihan tavallinen tyttö, menepäs huoneeseesi kuuntelemaan musiikkia.

”Nuoruuttasi ei ole tuhottu”

Julkisesta hehkutuksesta poikkeaa myös Tübingenin omapäisen ylipormestarin Boris Palmerin näkemys.

– Nuoruuttasi ei ole tuhottu, sanoo vihreä poliitikko.

Hän kiittelee Greta Thunbergin arvokasta palvelusta aikamme suurimmassa kysymyksessä. Palmer arvostelee kuitenkin ärhäkästä YK-puhetta.

– Emme ole tulevaisuuttasi varastaneet. Olemme luoneet maailman, jolla on tarjottavanaan nuorille paremmat elinmahdollisuudet kuin koskaan aikaisemmin. Aliravittujen ihmisten osuus maailman väestöstä on laskenut 28 prosentista 11 prosenttiin vuoden 1970 jälkeen. Isorokko ja rutto on saatu katoamaan.

Palmer argumentoi myös, että 1900-luvulla sodissa kuoli 100 miljoonaa ihmistä; 2000-luvun kahtena vuosikymmenenä alle kaksi miljoonaa. Vastasyntyneen elinajanodote oli vuonna 1800 noin 30 vuotta, nykyisin 72 vuotta. Lapsikuolleisuus samana aikana on laskenut 44 prosentista 4 prosenttiin.

Nämä lähes uskomattomat saavutukset ovat suunnitelmallisen toiminnan tulosta valtioiden, instituutioiden, yritysten ja verkostojen toimiessa yhdessä parempien elinehtojen puolesta. Ilmastonmuutos uhkaa tätä kaikkea, luontoa ja ekosysteemejä. On toimittava päättäväisesti, mutta ei tule ajautua paniikkiin, neuvoo ylipormestari Palmer.

Robert Habeck (50) on kirjailija, filosofi ja kirjallisuuden professori. Hän oli Schleswig-Holsteinin varapääministeri vuodesta 2012 vastuualueena energia- ja ympäristökysymykset. Vihreiden johdossa hän on kuluvan vuoden alusta.

Boris Palmer (47) osallistui muun muassa Stuttgartin pormestarinvaaliin ja oli Baden-Württembergin maapäiväedustaja ennen Tübingenin ylipormestariksi valintaansa 2007. Palmer esitti kritiikkiä Saksan maahanmuuttopolitiikkaa kohtaan heti kriisin alkaessa ja on siitä alkaen vaatinut palautusten tehostamista.

Lähteet n-tv, Merkur

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit